Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Wereldkampioen Lage Landen

02 maart 2016 Siebrand Krul

'Een kunstenaar op de fiets’, zo roemde Berten Van Damme zijn eeuwige rivaal Erik De Vlaeminck die einde 2015 overleed. Het is niet iedereen gegeven over een geaccidenteerd en onverhard parcours te fietsen aan een tempo dat dat van een modale wielertoerist benadert. Stuurvaardigheid, techniek, kracht en kennis van het parcours en het materiaal maar soms ook brute pech hebben vaak heroïsche duels opgeleverd, met Jan Modaal op de eerste rij.

Spectaculairder en telegenieker kan moeilijk en toch heeft cyclocross het moeilijk om zijn calimerocomplex van zich af te schudden. De voornaamste reden daarvoor is de Vlaamse dominantie. Tot de jaren 1950 was het vooral een Franse aangelegenheid; vanaf 1966 brak met de eerste wereldtitel van Erik De Vlaeminck de Vlaamse hegemonie aan. Alleen een verdwaalde buitenlander en een reeks Nederlanders (Stamsnijder, vader en zoon Van der Poel, Groenendaal, Boom) konden weerwerk bieden.
De auteurs brengen van elk WK, inclusief die voor amateurs, junioren en vrouwen, een kort verslag over het verloop ervan, aangevuld met de uitslag, wat wetenswaardigheden en korte gesprekken met de hoofdrolspelers. Sommige uitspraken vragen om toelichting. Zo kent Berten Van Damme de reden dat hij maar één keer wereldkampioen geworden is ‘maar uit mijn mond krijg je ze niet te horen’. En omgekeerd wijt Sven Nys, de ‘kannibaal van het veld’, het feit dat hij maar twee keer het WK gewonnen heeft, aan te snelle omlopen en een gebrekkige seizoenindeling. Dan vergeet hij allicht het beruchte WK van Sint-Michielsgestel waar Groenendaal op het podium triomfeerde naast een wenende De Clercq en ploegmaat Nys. Voor de wielerliefhebber is deze kroniek een fraai bladerboek geworden; buitenstaanders kunnen alleen maar meewarig instemmen met het calimerocomplex van het veldrijden.
(Luc Minten)

Luc Lamon en Mark Van Hamme
Het veld van eer. 65 jaar WK veldrijden
Houtekiet, Antwerpen 2015
272 blz., € 24,99 ISBN 978 90 8924 430 7


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder