Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Spindoctor

02 maart 2016 Siebrand Krul

De spindoctor van aartshertogen Albrecht en Isabella, zo kun je de Brusselse schilder Hendrick De Clerck (ca. 1560-1630) omschrijven. Deze tijdgenoot van Rubens creëert tijdens zijn blitzcarrière een oeuvre dat strookt met de ambitie van zijn vorsten. Zijn kunstwerken lijken gewone mythologische en religieuze taferelen, maar dat is schijn. In het Leuvense museum M ontrafel je zijn propagandistische beeldtaal.

Op een eigenzinnige manier gaat De Clerck aan de slag met mythologische en religieuze verwijzingen. Zo stelt hij Albrecht voor als zonnegod, terwijl Isabella verschijnt als de wijze godin Minerva of de maagd Maria. Deze sierlijke voorstellingen zijn méér dan fraaie muurdecoraties voor de vorstelijke residenties in de Nederlanden en daarbuiten. Noem ze gerust politieke propaganda avant-la-lettre. Zijn propagandistische beeldtaal lijkt een catalogus van thema’s en beeldmechanismen die absolutistische vorsten in de volgende eeuw gretig overnemen. Meer nog: deze beeldstrategieën leven door tot op vandaag.

Tot 15 mei te zien in Museum M in Leuven.
http://www.mleuven.be/oude-kunst/hendrick-de-clerck/
M – Museum Leuven, Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven, tel. 016 27 29 29

 

Agenda-De-Clerck-wb2

Agenda-De-Clerck-wb3


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder