Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Japanners verzot op Hindeloopen

02 maart 2016 Siebrand Krul

Hindeloopen is door de Japanse toeristenbond JATA uitgeroepen tot een van de mooiste, kleine plaatsen van Europa. Het Friese Elfstedenstadje is daarmee de enige Nederlandse plaats die op die lijst van dertig 'beautiful small places' voorkomt. De toeristenbond vindt dat Hindeloopen mooi is voor het schaatsen in de winter en licht uit dat Hindeloopen een eigen taal heeft. Andere plaatsjes die in de lijst voorbijkomen zijn bijvoorbeeld Visby in Zweden, Kilkenny in Ierland en het Oostenrijkse Lech.

Schilder, meubelmaker en echte Hindelooper Titus Stallman vindt dat Hindeloopen de mooiste is vanwege zijn haven, Hindelooper klederdracht en schilderwerk. ‘Zoals een moslim één keer in zijn leven in Mekka moet zijn geweest, zo moeten Japanners eens in hun leven naar Hindeloopen’, zegt Stallman zelfbewust. Dat kan nog wat worden: er zijn 130.000.000 Japanners en Hindeloopen meet maar een paar honderd meter in doorsnee. Maar: ondanks slechts 800 inwoners heeft ‘Hylpen’ wel een eigen treinstation.
(Foto: Omrop Fryslân, Lennie Bronsveld)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder