Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Hefbruggen opruimen?

02 maart 2016 Siebrand Krul

Steekt Rotterdam net miljoenen in het opknappen van zijn stadsicoon de Hefbrug, komt het Boskoper CDA-raadslid Peter Bontekoe met het voorstel om alle hefbruggen op te ruimen. Hij heeft duidelijk niets met erfgoed: 'Er is altijd wat. Het wordt tijd voor moderne oeververbindingen.' Aanleiding is de zoveelste aanvaring waardoor het scheepvaartverkeer een poos is gestremd.

De ene keer ramt een schip de hefbrug in Waddinxveen, dan weer die in Boskoop. En niet alleen vaartuigen maken zich schuldig aan slordig verkeersgedrag. Met enige regelmaat rijdt een vrachtwagen het ijzerwerk van de Alphense hef aan gort.
Maar Bontekoes wens gaat niet zomaar in vervulling: de hefbruggen zijn doorgaans rijksmonumenten en genieten derhalve een beschermde status. Maar het CDA denkt dat de tijd zo langzamerhand rijp is om de discussie over het verwijderen van álle hefbruggen in het Groene Hart aan te zwengelen. ‘We moeten het in ieder geval bespreekbaar maken. Op lange termijn zijn rigoureuze maatregelen nodig om de doorstroming van het verkeer te verbeteren’, zegt Bontekoe. Hij beweert dat de meeste Boskopers het met hem eens zijn.

 

De hefwachter van Boskoop. (Foto Marlies Wessels)

De hefbrugwachter van Boskoop. (Foto Marlies Wessels)

De provincie zegt het gesprek ‘uiteraard’ te willen voeren. Er is sinds kort een ‘vaarwegoverleg’ waarin niet alleen de gemeenten Alphen en Waddinxveen zijn vertegenwoordigd, maar ook de provincie, de beroepsvaart en ondernemers. ‘Dat is een uitstekend platform om deze wensen te bespreken’, reageert Edward Sterenborg van de provincie. De Alphense ondernemer en marketing deskundige Toob Alers erkent weliswaar dat de hefbruggen ‘landmarks’ zijn in landschap maar ook ‘hinderlijke obstakels’. Voor Alphen zou, aldus Alers, een tweede aquaduct zeker een verbetering zijn. Alternatieve oeververbindingen, zoals tunnels in Boskoop en Waddinxveen, zijn mooie opties om dorpscentra met elkaar te verbinden.

‘De hefbruggen slopen? Nee zeg’, reageert Ton Broer geschrokken, voorzitter van het Historisch Genootschap Waddinxveen. ‘Er zijn al zo weinig monumenten in onze regio. Bovendien zijn rijksmonumenten nu eenmaal niet makkelijk te verwijderen.’
Volgens Broer hebben Waddinxveners meer met de hefbrug dan de Boskopers. ‘Het heeft iets vertrouwds. Het maakt deel uit van het Waddinxveense leven. Als je terugkomt van een reis en je ziet in de verte de hefbrug aan de horizon, dan weet je dat je bijna thuis bent.’

 

De hefbrug van Waddinxveen.

De hefbrug van Waddinxveen.

Als het aan de belangenorganisatie van de schippers, Schuttevaer, ligt is het afgelopen met de hefbruggen over de Gouwe. ‘Ze zijn de levensduur al voorbij. De drie hefbruggen kunnen beter in een weiland worden gezet. Ze kunnen tot 36 meter omhoog. Een prachtig uitkijkpunt’, zegt voorzitter Henk van Laar. Wanneer gaan ze slopen, vraagt Boskoper Bas van Hoorn hoopvol. Hij staat immers vrijwel elke dag voor de hefbrug te wachten. ‘Wellicht brengt het oud ijzer nog wat op.’ Volgens een grove schatting van een ijzerhandelaar kan de zo’n 255 ton wegende stalen brug nog 23 mille opbrengen.
Het stalen gevaarte over de Gouwe moet bij het oud ijzer, klinkt het regelmatig in Boskoop, tenminste als het aan het CDA ligt.
(AD/Rik Sneijder)

(Openingsbeeld: De hef in Boskoop.)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder