Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Amsterdamse School

02 maart 2016 Siebrand Krul

In 2016 bestaat De Amsterdamse School honderd jaar. Het Schip in Amsterdam, sinds jaar en dag het huis van de revolutionaire architectuurbeweging, presenteert vanaf 12 maart een uitgebreid, geheel vernieuwd en eigentijds museum dat een ode brengt aan de fantasierijke, inspirerende en tijdloze stroming, die zoveel fraaie bouwwerken en objecten op zijn naam heeft staan. Niet alleen in Amsterdam.

Van het Zeeuwse Vlissingen tot het Groningse Delfzijl en van Valkenburg aan de Geul tot Den Burg op Texel, en ook in Vlaanderen; overal zijn de originele, fraaie bouwwerken van de Amsterdamse School terug te vinden. Denk bijvoorbeeld aan De Bijenkorf in Den Haag, het postkantoor aan het Neude in Utrecht, het Microbiologie Laboratorium in Wageningen of het raadhuis in Hilversum. De meeste markante gebouwen staan echter in de stad die zijn naam aan de stroming leende.

 

Agenda-AS-wb3
Het Schip in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt bewaakt het erfgoed van de architectuurbeweging die honderd jaar geleden brak met de soberheid van het rationalisme en onder aanvoering van Michel de Klerk het expressionisme omarmt. Strenge, strakke lijnen worden ingeruild voor ritmische, golvende patronen. Bakstenen, dakpannen, riet en hout geven de wooncomplexen, huizen en kantoren een warme uitstraling. Originele details in gevels en interieurs onderstrepen het speelse karakter. Van vakgenoten is er aanvankelijk veel kritiek, maar het publiek omarmt tot de dag van vandaag de dynamische stroming die niet alleen tijdloze bouwwerken op haar naam heeft staan, maar ook de mooiste details en voorwerpen.

 

Agenda-AS-wb2

Het Schip laat de schoonheid van de Amsterdamse School vanaf 12 maart 2016 in volle glorie zien. Dan opent het geheel vernieuwde en uitgebreide museum, vormgegeven door Designwolf en uitgevoerd door Brandwacht&Meijer. De eigentijdse, interactieve opstelling staat garant voor een verrassend en inspirerend bezoek voor volwassenen en kinderen. Zo wordt er gebruik gemaakt van film en confrontatiespiegels, soundscapes en multitouchtafels. Op levendige wijze ervaren bezoekers hoe het is omringd te worden met het vakmanschap, de inspiratie en de fantasierijke pracht van de Amsterdamse School.

Amsterdamse School Museum Het Schip, Spaarndammerplantsoen 140, Amsterdam
http://www.hetschip.nl/

In de juli-editie van G-Geschiedenis verschijnt een uitgebreid artikel over de Amsterdamse School.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder