Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vlot standaardwerk

10 februari 2016 Siebrand Krul

Gert Keunen is beslist niet de eerste de beste in de muziekwereld. Ook wel genoemd ‘professor pop’ doceert hij muziekgeschiedenis in Tilburg, Hasselt en Gent en heeft bovendien meer publicaties op zijn naam staan. Daarnaast is hij als muzikant actief. Eerder schreef hij ‘Pop! Eén halve eeuw beweging’ dat jubelend werd ontvangen als het standaardwerk van de popmuziek. En nu dus deze nieuwe uitgave, een volledige herziene bewerking van het eerste werk.

Ging Keunens toen nog uit van ene halve eeuw popmuziek, nu laat hij het een tijdspanne van meer dan een eeuw beslaan. Het boek een vuistdikke muziekbijbel (1,27 kilo zwaar) en bevat een overrompelende hoeveelheid informatie. Toch is het geen dorre encyclopedie van de popmuziek geworden. Gert Keunen beschrijft met een vlotte pen het komen en gaan van de vele stijlen die de geschiedenis van de popmuziek rijk is. Daarbij laat hij zien wat de onderlinge verbanden zijn en geeft zo inzicht in zijn evolutie. Wie in het boek leest zal het ongetwijfeld soms gaan duizelen. Skate Punk, Disco House, Emo Core, Deepfunk of Mathrock zijn maar een fractie van de stijlen die de revue passeren. De meeste zijn heel tijdgebonden en vaak ook blijken ‘nieuwe’ stijlen revivals van oudere te zijn. Want als het boek iets leert, dan is het wel dat de muzikale mode erg vluchtig en veranderlijk is. Maar ook dat er in de popmuziek als een constante rode draden lopen die terug gaan tot de 19de eeuw. De wortels vindt Keunen in de vaudeville en Tin Pan Alley en bij de zangers die vroeger op de markten hun liedjes vertolkten. Die verdieping van de oorsprong van de popmuziek is zonder meer terecht. Als bijlage is een uitneembare stamboom van de popmuziek opgenomen. Voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van de popmuziek is ‘Een eeuw Popmuziek’ van harte aan te bevelen.
(Harry Stalknecht)

Gert Keunen
Een eeuw popmuziek. Van Crooners tot dubstep
Lannoo, Tielt 2015
592 blz., € 29,99 ISBN 978 94 0142 464 6

Lees nog veel meer recensies van interessante boeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor de speciale actieprijs van € 2,95!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder