Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Oude koninkrijk

10 februari 2016 Siebrand Krul

Een archeologisch team van het Jubelparkmuseum heeft een belangwekkende ontdekking gedaan in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De Belgische vorsers legden een inscriptie bloot die bewijs levert voor het bestaan van het koninkrijk van Oman in de 3de eeuw v. Chr. Onder leiding van dr. Bruno Overlaet en samen met het Department of Antiquities van Sharjah, vond de ontdekking plaats op 17 december 2015, de laatste dag van de opgravingscampagne.

Het belang van de vondst werd duidelijk doordat het staatshoofd van Sharhaj zelf, dr. Sheik Sultan Bin Muhammed Al Qasimi, deze wereldkundig maakte. Het opgravingsteam was aan het werk in twee ondergrondse grafkamers waarboven ooit een kubusvormig monument in leemtichels prijkte. De met grote rotsblokken opgebouwde kamers herbergden in vroegere tijden de overledene en zijn grafgiften. Puin blokkeerde de doorgang tussen de kamers. Daar vonden de archeologen een neergestorte monumentale inscriptie van de bovengrondse constructie.

 

VAE-wb2
De inscriptie is tweetalig en geschreven in het Aramees en Oud Zuid-Arabisch. De uitzonderlijk goed bewaarde tekst vermeldt de identiteit en de familielijn van de overledene evenals de datum waarop het monument werd opgericht. Het centrale paneel beschrijft in Oud Zuid-Arabisch dat het graf was gebouwd door de zoon van een zekere Amid die in dienst was bij de koning van Oman. Het fries met tekst in het Aramees vermeldt dat het monument werd opgericht in het jaar 90 of 96 van de Seleucidische jaartelling, m.a.w. in 222/221 of 216/215 v. Chr.

 

VAE-wb3
De inscriptie bevat de oudste vermelding van Oman en bewijst dat het koninkrijk reeds bestond in de late 3de eeuw v. Chr. De plaatselijke Abiel-dynastie, bekend van munten geslagen te Mleiha, was met hoge waarschijnlijkheid drager van de titel ‘Koning van Oman’. Mleiha was wellicht het centrum van hun rijk dat zich uitstrekte over het territorium van de Verenigde Arabische Emiraten en de noordelijke gebieden van het Sultanaat van Oman. Tot nog toe dateerde de oudste vermelding van Oman uit de 1ste eeuw n. Chr. In de bronnen uit de Klassieke Oudheid verwijst ‘Omana’ naar een haven op het schiereiland van Oman. Dit ‘Omana’ uit de Periplus Maris Erythraei (Reis rond de Erithreïsche zee) en uit de Naturalis Historia van Plinius de Oudere, wordt gewoonlijk geassocieerd met de kust van Ed-Dur in het Emiraat van Umm al-Qaewaen of met Dibbah in het Sharjah Emiraat, beide gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. Wanneer Mleiha wordt geïdentificeerd als een koninklijke residentie, suggereert dit dat de klassieke auteurs het hadden over een haven die Mleiha bediende, als hoofdstad van het koninkrijk van Oman.

Van het monumentale graf van 5,20 m op 5,20 m is op dit moment is enkel het bovendeel van de grafkamers opgegraven. De archeologische campagne gaat verder in het najaar van 2016.

(Openingsbeeld: Eisa Yousef van het Department of Antiquities van Sharjah en Bruno Overlaet onderzoeken de inscriptie.)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder