Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Duivelskunstenaar thuis

10 februari 2016 Siebrand Krul

Het kan niemand zijn ontgaan: Jheronimus Bosch is min of meer 'thuis': dit jaar viert vooral zijn geboortestad Den Bosch diens 500ste sterfjaar met een keur aan evenementen waarvan de tentoonstelling in het nieuwe Noordbrabants Museum wel het hoogtepunt is. Dat is vooral omdat de stad nul schilderijen van de 'duivelskunstenaar' bezit. Op 13 februari is de tentoonstelling geopend en is ook het grote onderzoeksproject van Jos Koldeweij afgerond.

Eventjes onderbroken door het carnaval heeft Den Bosch liefst negentig projecten rond Bosch georganiseerd met concerten, tentoonstellingen, podiumkunsten, festivals, lezingen, circus en stadsevenementen voor een breed publiek. Intendant van ‘Jheronimus Bosch 500’ is Ad ’s-Gravesande.

 

Bosch-wb2
De tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie (13 februari – 8 mei 2016) in Het Noordbrabants Museum brengt voor het eerst in 500 jaar het grootste deel van de werken van de kunstenaar terug naar de stad waar ze gemaakt zijn. Negen schilderijen werden onlangs grondig gerestaureerd in samenwerking met het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) onder leiding van de Nijmeegse kunsthistoricus en hoogleraar Jos Koldweij. Deze panelen zullen in Het Noordbrabants Museum voor het eerst in gerestaureerde staat aan het publiek worden getoond. Charles de Mooij, directeur Het Noordbrabants Museum: ‘Wij zijn trots op deze primeur. Dankzij de zorgvuldige restauratie kan het publiek in 2016 nog meer genieten van het rijk gedetailleerde en kleurrijke werk van Jheronimus Bosch en wordt het werk behouden voor toekomstige generaties.’

 

Bosch-wb3

De oude stad

Jheronimus Bosch woonde en werkte meer dan 500 jaar geleden in ’s-Hertogenbosch. Het stratenpatroon is sinds de Middeleeuwen nauwelijks veranderd. Bovendien is een aantal locaties bewaard gebleven dat direct aan de schilder gerelateerd is. ‘Bosch Experience’ combineert in 2016 de middeleeuwse stad met een beeldenroute, een thematische vaarroute op de Binnendieze, een lichtshow op de Markt en een cultureel-toeristisch activiteitenprogramma. Het concept is ontwikkeld in samenwerking met de Efteling.

www.bosch500.nl

 

Bosch-wb4


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder