Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De heksen van Bruegel

10 februari 2016 Siebrand Krul

De heks zoals je die nu kent, compleet met pruttelende kookpot, bezem en zwarte kat, werd eigenlijk ruim 450 jaar geleden bedacht door niemand minder dan Pieter Bruegel de Oude. Het is bijna beangstigend dat er zoveel gelijkenissen zijn met hoe een heks nu in het collectieve geheugen voortleeft en hoe dat toen begon. Er waren maar twee prenten nodig om voor eens en altijd het Bruegeliaanse heksbeeld in Europa te introduceren.

De tentoonstelling ‘De heksen van Bruegel’ – die eerder in het Museum Catharijneconvent in Utrecht te zien was – toont je niet alleen die allereerste prenten, maar je komt ook meer te weten over hoe de heksenvervolging verliep, over de vermeende krachten van heksen en allerlei gebruiken over toverij in Brugge en de Nederlanden.
De heksen en hun wereld presenteren zich op één van de meest authentieke plekken die Brugge rijk is: de middeleeuwse zolder van het Sint-Janshospitaal. Van daaruit nemen ze je mee de stad in, door nacht en mist over de Brugse daken.
‘Bij de heksen van Bruegel’ werd ook een volledig randprogramma uitgewerkt met lezingen, ateliers, bijzondere rondleidingen, heksenwandelingen en een concert.

 

Heksenritueel, naar David Teniers, ca. 1635.

Heksenritueel, naar David Teniers, ca. 1635.

‘De heksen van Bruegel’ loopt van 25 februari tot en met 26 juni 2016 in het Sint-Janshospitaal, Mariastraat 38 in Brugge. De tentoonstelling is elke dag, behalve op maandag, voor het publiek toegankelijk van 9.30 tot 17 uur.
Meer informatie: https://bezoekers.brugge.be/heksenbruegel

 

Een terechtstelling van heksen in Baden, 1585.

Een terechtstelling van heksen in Baden, 1585.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder