Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Valentijn in Antwerpen

19 januari 2016 Siebrand Krul

Het Vlaams-Nederlandse cultuurhuis De Buren sluit zijn feestjaar op 13 en 14 februari passend af met een liefdesweekend in Antwerpen. Nederlanders krijgen dat weekend gratis toegang tot alle musea in Antwerpen. In de Singel staat een apotheose van Vlaams-Nederlandse culturele uitwisseling op til. Op het programma onder meer de nachtelijke trip van 55 jonge podiumkunstenaars, voorstellingen van BOG., het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Ivo van Hove met Toneelgroep Amsterdam.

Mis ook de gratis activiteiten op zondag 14 februari niet met onder meer een lezing over operavernieuwing, de presentatie van citybooks Antwerpen én het officiële BesteBuren-Slotfeest met artiesten en politici uit de Lage Landen.
Kijk voor het volledige programma op: www.besteburen.eu/liefdesweekend

Praktisch:
Het BesteBuren-feestweekend vindt plaats in diverse zalen van deSingel in Antwerpen.
Voor het zaterdagprogramma moet je een ticket kopen via deSingel.
De toegang voor het hele zondagprogramma is gratis. Iedereen is welkom op het officiële Slotmoment van BesteBuren maar reserveren voor dat onderdeel is wel verplicht.

Alle reserveringsinformatie via de website van deSingel.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder