Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Prora eindelijk bewoond?

19 januari 2016 Siebrand Krul

Aan de Oostzeekust van het Duitse eiland Rügen staat nog altijd het reusachtige Prora, een complex met 10.000 appartementen van 4,5 kilometer lengte. Het werd in de periode 1936-1939 door tweeduizend bouwvakkers neergezet, en was bedoeld voor korte vakanties voor de kleine man, maar vanwege het uitbreken van de oorlog nooit gebruikt.

De gedachte erachter was modern, de betonskeletconstructie ook, maar de organisatie door Kraft durch Freude, een Nazi-vehikel, maakt het complex tot op heden verdacht. Kraft durch Freude was onderdeel van het Deutsche Arbeitsfront, dat de verboden vakbonden verving. Prora, prachtig gelegen, was één van de vijf Seebad-projecten die vanaf 1935 werden ontwikkeld door Robert Ley om jaarlijks liefst veertien miljoen Duitsers een korte vakantie te bieden, 20.000 gelijktijdig per project. Volkswagen was een ander KdF-project.

Spektakel

De megalomane bouw werd intensief door de gelijkgeschakelde media gevolgd en de eerstesteenlegging was een spektakel van jewelste. Nog steeds zijn de afmetingen indrukwekkend. De centrale Festhalle (voor 20.000 mensen) kwam er niet, één van de twee ontvangsthallen (2.000 mensen) staat er nog in een staat van treurig verval.
Na jarenlang gebruik voor vluchtelingenopvang, door de legers van achtereenvolgens DDR en BRD en vooral leegstand raakte het complex sterk vervallen, maar nu wordt een deel van de resterende vijf blokken gerenoveerd en in appartementen verkocht. Vraagprijzen tussen de € 80.000 en € 800.000. Investeerders moeten rekenen op minstens vijftig miljoen aan kosten per blok van 600 meter en een uitgekiend verkoopplan achter de hand hebben om in deze uithoek appartementen aan de man te brengen. De nabije kustplaats Binz telt liefst 15.000 gastenbedden en zit niet te wachten op concurrentie van Prora.
Een ander interessant relict uit de Duitse geschiedenis op Rügen (Sellin), meer speciaal die van de DDR, is het Cliff Hotel.
(Siebrand Krul)

 

Lees nog meer geschiedenis-weetjes in de nieuwe editie van G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor de eenmalige aanbiedingsprijs van 2,95!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder