Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Wielerpater

23 december 2015 Siebrand Krul

In de jaren zestig richtte pater Jerôme Van Landeghem zijn apostolaat op het wielerpeloton. Voor gewone coureurs bekwam hij billijke contracten, hij richtte mee een ‘rennerssyndicaat’ op en bond de strijd aan met malafide managers en dopingpraktijken. Zijn naam werd een begrip in het wielermilieu en geraakte verbonden aan een aantal ‘grote prijzen’. Enkele tientallen affiches zijn blijvende getuige van Van Landeghems engagement in de koers.

Zijn archief van dit aparte verleden is voor KADOC, het katholiek wetenschappelijk archief in Leuven, een ‘bijvangst’ nu pater Jerôme Van Landeghem (°1924) zijn hele archief heeft overgedragen. Hij ontfermde zich jarenlang over het erfgoed van zijn congregatie, de Vlaamse redemptoristen. In de jaren negentig bereidde hij minutieus de overdracht voor van het archief van dat religieus instituut en van de publicaties (‘scripta’) van zijn medepaters aan KADOC. Hij verzamelde, identificeerde en beschreef alles uiterst nauwgezet. Met grote hardnekkigheid bleef hij documenten redden en overdragen. Het is zijn grote verdienste en die van zijn voorgangers-archivarissen dat zoveel waardevol redemptoristen-erfgoed (in Vlaanderen, België en in de missies) gevrijwaard bleef.

 

Landeghem-wb2
In oktober bezorgde Van Landeghem ook zijn persoonlijk archief aan KADOC. Dat betreft zijn leraarschap aan het Sint-Barbaracollege in Tessenderlo, zijn genealogisch en heemkundig onderzoek en zijn parochiedienst in o.a. Melsele. Enkele dozen springen in het oog. Pater Van Landeghem en zijn wielerapostolaat komen ook aan bod in de tentoonstelling ‘Koers is Religie’, die nu in het Wielermuseum in Roeselare te zien is.
(Afbeelding: Het eerste criterium van pater Van Landeghem (links) in Beveren-Waas, 1963)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder