Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Huiskamercafé Warffum

23 december 2015 Siebrand Krul

Dankzij het enthousiasme en doorzettingsvermogen van twee inwoners wordt een beeldbepalend pand in het Warffum gered en heeft het Groningse dorp binnenkort zijn historische huiskamercafé aan het Noorderkerkpad terug. De oude Warffummer kerkpaden lenen zich goed voor een mooie wandeling langs de historische plekken in het dorp. Aan een van deze paden staat een zeer vervallen woning die vroeger als huiskamercafé juist het kloppend hart van het dorp was.

Jan Dirk Gardenier en zijn compagnon Henk van Welzen konden het niet langer onder ogen zien dat het pand steeds verder aftakelde en besloten een stichting op te richten en het pand aan te kopen. Hun wens: het gebouw opknappen als huiskamercafé waar verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden. Hiermee zijn ze nu volop in de weer. Omdat het pand 26 jaar heeft leeg gestaan en er geen onderhoud is gepleegd, is het in slechte staat. ‘Het lekt en twee muren zijn heel slecht. Voor de winter willen we het wind- en waterdicht maken, om verdere schade te voorkomen’, vertelt Jan Dirk Gardenier. ‘We hebben een enthousiaste groep vrijwilligers en ook een lokale aannemer ingeschakeld. Daarnaast werken we samen met een middelbare school in technisch onderwijs.’ Ook moet het pand een andere bestemming krijgen. Dat is het volgende project.

 

De initiatiefnemers, links Jan Dirk Gardenier en Henk van Welzen. Foto Huiskamercafé Noorderkerkpad.

De initiatiefnemers,  Jan Dirk Gardenier en Henk van Welzen. Foto Huiskamercafé Noorderkerkpad.

 

Vervallen

Over de exploitatie maakt Gardenier zich geen zorgen. ‘Het wordt geen commercieel café, maar een gemeenschapsplek voor alle inwoners van het dorp. Verschillende gebruikers hebben zich al aangediend: van de lokale klaverjasgroep, tot scholieren van de middelbare school, tot de gemeente die wel een extra vergaderzaal op een mooie locatie kan gebruiken.’ Ook willen de initiatiefnemers er zelf muziekavonden gaan organiseren. Op de vraag waarom dit nou allemaal juist moet gebeuren in het meest vervallen pand van het dorp, antwoordt hij: ‘Vanwege de geschiedenis als huiskamercafé en het feit dat het pand het meest in het oog springt.’ Bovendien: ‘Als je dan toch wat wil doen, doe het dan in het meest vervallen pand. Daar heeft het dorp uiteindelijk het meeste aan.’

 

Vroeger was het huiskamercafé (Bar De Terp) een drukbezochte plek.

Vroeger was het huiskamercafé (Bar De Terp) een drukbezochte plek.

 

Onbekendheid

De initiatiefnemers onderhouden goede relaties met de gemeente Warffum. ‘De gemeente heeft ons goed geholpen met de subisidieaanvraag en we hebben inmiddels een subsidie gekregen. Ook hebben ze een container beschikbaar gesteld toen we het pand gingen strippen, zodat het ons niets kostte om het afval af te voeren.’ Toch is het, gesproken met de woorden van Gardenier ‘een leerzaam proces. Voor beide partijen’. Hoe concreter het project wordt, hoe meer regels er lijken te zijn. Bovendien blijkt eigenlijk alles wel wat ingewikkelder dan het in eerste instantie leek. Onbekendheid van beide kanten, daar gooit Gardenier het op. Voor de gemeente is het nieuw, omdat het huiskamercafé iets heel anders is dan gemeente- en corporatiebezit. Voor de initiatiefnemers is het ook een groot avontuur. Zij hebben eerst alleen het pand aangekocht en zijn vervolgens pas bezig gegaan met vergunningen en dergelijke.
https://www.facebook.com/noorderkerkpad/


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder