Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Herstelde kerktoren nog schever

23 december 2015 Siebrand Krul

Een heleboel scheve gezichten in Hilvarenbeek. De spits van de eeuwenoude Sint Petruskerk in het dorp staat scheef. Dat stond hij al, maar na de restauratie is hij nog schever. Zeker vanuit de Gelderstraat is het goed te zien. De spits wijkt af naar links en staat dus meer met de toren naar het Vrijthof toe.

De spits heeft volgens Leo Lamers altijd al scheef gestaan, maar niet zo scheef als nu. Lamers is van het onderhoud en beheer van het kerkgebouw, was betrokken bij eerdere restauraties en de gemeente vroeg hem bij deze restauratie ook om advies. ‘Vanaf 1640 is er wind omheen gewaaid, de wind gaat er namelijk nooit recht op’, vertelt Lamers. ‘Ik denk dat de torenspits daarom wat vervormd is. Na de restauratie van het kruis, de haan en de bol is de bovenkant er denk ik verkeerd opgezet. Honderdtachtig graden anders dan in het verleden.’
De hele toren staat in de steigers. De kerk is eigendom van de gemeente en die wil eerst bekijken hoe de kerk eruit ziet zonder steigers. De oplossing is volgens Lamers simpel. Je hebt er geen steiger voor nodig, wel een hijskraan: ‘In mijn ogen is het gewoon opnieuw eraf pakken, honderdtachtig graden draaien en dan staat hij weer goed.’
(Omroep Brabant)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder