Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Dure verfbeurt

23 december 2015 Siebrand Krul

De opknapbeurt van het val van de befaamde Rotterdamse brug De Hef kost de gemeente bijna 7,8 miljoen euro. Het beweegbare deel van de spoorbrug wordt onder handen genomen omdat het in slechte staat verkeert. De verf bladdert er van af, er zit schimmel op en veel plekken zijn gaan roesten. De brug over de Koningshaven verbindt de wijken Noordereiland en Feijenoord en heeft geen nut meer. Desondanks zijn de Rotterdammers bijzonder aan hun Hef gehecht.

De brug is deels met wit folie ingepakt om door te kunnen werken tijdens de winter en te voorkomen dat tijdens het zandstralen grit in het milieu terechtkomt. Het brugdeel werd vorig jaar november op het Noordereiland met drijvende bokken uit de twee staande delen gehesen. Daarna is het naar de Merwehaven – op de grens van Schiedam en Rotterdam – verscheept. Hier wordt het brugdeel nu opgeknapt. Volgens projectleider Marcel Walraven heeft de renovatie zo lang op zich laten wachten omdat de regels van de Europese aanbesteding strikt moesten worden nageleefd, een vertragende en complicerende procedure die je wel vaker tegenkomt.
De kosten lijken hoog, maar het gaat wel om zo’n 28.000 vierkante meter verfwerk op het brugdeel van 55 meter lang, ruim acht meter breed en tien meter hoogte. Al met al een enorm gevaarte. Eind volgend jaar moet de klus geklaard zijn en wordt het val weer in de Hef gehesen.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder