Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Dool over Belgische oorlogsvelden

23 december 2015 Siebrand Krul

Geïnteresseerd in authentiek bronmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog? Nieuwsgierig naar het dagelijkse Belgisch leven onder de Duitse bezetter? Op zoek naar sporen van je grootvader aan het front? Dan ben je op Nieuws van de Groote Oorlog op de juiste plek. Hier vind je een unieke digitale collectie persmateriaal dat in België verscheen tijdens de oorlogsjaren. Blader waar en wanneer je maar wil door het veelzijdige aanbod aan frontbladen, sluikpers, kranten, tijdschriften, pamfletten en vlugschriften, goed voor zo’n 360.000 pagina’s geschiedenis van onschatbare waarde.

Door de herdenking van honderd jaar Groote Oorlog is er veel belangstelling voor geschreven pers uit de Eerste Wereldoorlog. Maar veel van de papieren exemplaren vertonen na honderd jaar de onvermijdelijke sporen van de tand des tijds, ondanks inspanningen om ze zo goed mogelijk te bewaren.
Met de broze staat van het papier in het achterhoofd, kreeg het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) in 2013 van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, FARO en PACKED de vraag om deze oorlogspublicaties te digitaliseren en beschikbaar te maken voor iedereen. Daarvoor sloegen deze vier organisaties de handen in elkaar met dertien Vlaamse erfgoedinstellingen. Het zijn de kranten uit hun collecties die je hier terug vindt: meer dan 270.000 krantenpagina’s, verspreid over maar liefst 52.236 edities van 904 verschillende titels.
Bovendien wordt de databank in begin 2016 aangevuld met de krantenpagina’s die CegeSoma (Belgische oorlogsnderzoeksinstituut) eerder heeft gedigitaliseerd in samenwerking met twaalf federale, Vlaamse en Franstalige erfgoedinstellingen binnen het project Belgian War Press. De partners van beide projecten twijfelden geen seconde om hun collecties onderling uit te wisselen en te verrijken.

Het resultaat? De papieren exemplaren blijven duurzaam bewaard voor de toekomst, de digitale kopieën doorblader je op deze website: https://hetarchief.be/


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder