Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Rome-tips

30 november 2015 Siebrand Krul

De website rome.wilikzien.nl helpt op moderne wijze een uitje naar de Eeuwige Stad onvergetelijk te maken. De website is een initiatief van de Nieuwe Kerk uit Amsterdam en treedt in de voetsporen van keizer Constantijn, de hoofdpersoon van de tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn, die tot en met 7 februari in De Nieuwe Kerk te zien is.

Met de schitterendste musea, antieke vindplaatsen en gouden tips voor bijzondere restaurants, winkels, hotels en de lekkerste koffie in de buurt exploreert de site de plekken uit de tijd van Constantijn, het Rome van de 4de eeuw.
Bekijk bijvoorbeeld de reusachtige kop en de hand van Constantijn in de Capitolijnse Musea, geniet van het prachtige panorama vanaf het museumterras, snuffel daarna wat rond in Ai Monasteri, een bijzonder antiekwinkeltje, drink (staand) je koffie in bar Sant’Eustachio, dineer in L’Eau Vive met zingende nonnen en maak een romantische wandeling over de Via Appia bij zonsondergang. De tips zijn afkomstig van Rome-kenners die betrokken zijn bij de tentoonstelling, waaronder schrijfster Rosita Steenbeek.
Check rome.wilikzien.nl, zonder www.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder