Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Mummie onder scanner

30 november 2015 Siebrand Krul

De Egyptische mummies van het Jubelparkmuseum gaan onder de scanner in de Cliniques universitaires Saint-Luc. De Egyptische verzameling van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis herbergt een groot aantal mummies van mensen en dieren. Zowel de Belgische als de buitenlandse bezoekers van het Jubelparkmuseum houden gefascineerd halt bij hun vitrines, ook al omdat nog tal van geheimen wachten om te worden ontsluierd.

Tijdens de jaren negentig werd al een aantal mummies doorgelicht met röntgenstralen. Nu kan de studie nog worden verfijnd dankzij de vooruitgang in de medische beeldvorming. Naar aanleiding van een doctoraatsthesis ontstond het idee om de mummies te onderwerpen aan een nieuwe medische analyse met behulp van CT-scans.
De Cliniques universitaires Saint-Luc lichtten tien menselijke lichamen/resten en vijftien dieren door. De expertise van de paramedici van deze dienst, gecombineerd met die van de ingenieurs van Philips, leverde performante scans op die een beeldweergave in 2D en 3D mogelijk maken. Deze methode liet een grondig onderzoek toe van de gemummificeerde overblijfselen zonder hen schade te berokkenen.

Eerste resultaten
Op de tentoonstelling Sarcophagi. Onder de sterren van Noet (tot 20 april 2016 in het Jubelparkmuseum) worden de eerste resultaten van het onderzoek aan het publiek getoond. Aan de hand van geprojecteerde scans komen de bezoekers meer te weten over de leeftijd en de gezondheidstoestand van de doorgelichte persoon. Meer algemeen bieden de beelden waardevolle informatie omtrent de toenmalige funeraire gebruiken en de handelingen van de mummificatiepriesters.

Mummie duikt op

Omstreeks 1970 vertrouwde de toenmalige conservator van de verzameling Egypte twee mummies van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) toe aan twee artsen uit het Antwerpse. Zij werden door de medici ontleed en geradiografeerd; de onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in 1970-1971 en 1973. De mummies noch het materiaal dat tijdens de dissectie werd ontdekt, keerden echter terug naar de KMKG.

Tijdens de update van de inventaris van de collectie mummies ter voorbereiding van de tentoonstelling ‘Sarcophagi. Onder de sterren van Noet’ (Jubelparkmuseum, nog tot 20 april 2016), werd beslist om het onderzoek naar de verdwenen mummies een nieuwe start te geven. Dat leidde ertoe dat een veilinghuis uit de regio Bergen contact opnam. Er werd namelijk een Egyptische mummie te koop aangeboden. Vrij snel bleek het om een van de in de jaren zeventig verdwenen twee mummies te gaan. Zij draagt het inventarisnummer E10171, werd verworven door het museum in 1908 en dateert uit de Romeinse tijd. Het Jubelparkmuseum hoopt dat het lopende onderzoek leidt tot de snelle teruggave van dit belangrijke erfgoed.

Sarcophagi – Onder de sterren van Noet
Jubelparkmuseum, Brussel http://www.kmkg-mrah.be/nl/node/3354


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder