Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Spaanse meesters

15 november 2015 Siebrand Krul

Hermitage Amsterdam opent op 28 november de langverwachte kunsttentoonstelling Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya. Meer dan zestig meesterwerken, naast een schat aan grafiek en werken van toegepaste kunst: niet eerder was in Nederland zo’n breed overzicht te zien van Spaanse kunst, die ook nauwelijks in Nederlandse museumcollecties vertegenwoordigd is.

Er bevinden zich topstukken onder als De apostelen Petrus en Paulus van El Greco (1587–92), Velázquez’ Portret van graaf-hertog Olivares (ca. 1638), Murillo’s Onbevlekte Ontvangenis (ca. 1680) en Goya’s Portret van de actrice Antonia Zárate (1810–11), naast schilderijen van leerlingen en latere schilders, tot en met Picasso. Samen vertellen ze van de opkomst en glorie van de Spaanse kunst, de Gouden Eeuw, waarvan de invloed tot in de moderne tijd zou reiken.

Spanjes Gouden Eeuw
De late 16de en 17de eeuw gelden als de Gouden Eeuw van de Spaanse schilderkunst, net als van de Nederlandse. In de tijd dat de Nederlanden zich tegen de Spaanse overheersing begonnen te keren, ontwikkelde Spanje zijn eigen artistieke signatuur. Filips II, absoluut monarch in een door de katholieke kerk gedomineerde maatschappij, gaf in 1563 opdracht tot de bouw van El Escorial. Het enorme paleis-kloostercomplex nabij Madrid werd gedecoreerd door grote Spaanse en Italiaanse meesters. De onvoorstelbare rijkdom, vooral te danken aan de koloniale goudkoorts – Spanje noemde zichtzelf ‘het Rijk waar de zon nooit ondergaat’ – bracht schilders vele opdrachten voor de koning, kerken en particulieren. De Spaanse kunst floreerde.

Spiritueel-theatraal
Opmerkelijk in de werken van de grote Spaanse schilders is een schitterende samenkomst van het spirituele en het theatrale. Beïnvloed door de Italianen ontwikkelden El Greco, Ribera en Zurbarán een herkenbare Spaanse karakteristiek, met nog intensere licht-donkercontrasten. Hun werken ademen het temperament en de trots van het Iberische schiereiland. Murillo en de toonaangevende Velázquez voegden daaraan hun eigen handschrift toe en kwamen tot nieuwe hoogtepunten. Later trad het al even imponerende talent Goya in hun voetsporen met een confronterend realisme. Beroemd zijn ook diens indringende grafiekseries, waarvan meesterlijke gravures te zien zullen zijn, onder meer uit Los Desastres de la Guerra, over de verschrikkingen van de Napoleontische bezetting van Spanje.
De 19de- en 20ste-eeuwse schilders zetten de traditie voort met een contrastrijke blik op de maatschappij, die nu eens de zonnige Spaanse cultuur, dan weer de duistere kanten van de geschiedenis weerspiegelen.

De Spaanse kunst vormt een uniek hoofdstuk in de kunstgeschiedenis. Tot en met 29 mei 2016 geven meer dan honderd topwerken uit de grootste en meest diverse collectie Spaanse kunst buiten Spanje, die van de Hermitage in St.-Petersburg, daarvan een krachtig beeld.

(Afbeelding: Diego Velázquez de Silva (1599–1660), Hoofd van een man in profiel, ca. 1616)

Hermitage Amsterdam, Amstel 51, 1018 EJ Amsterdam.
www.hermitage.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder