Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Downing Street 10 gesloten

15 november 2015 Siebrand Krul

De ambtswoning van de Britse premier heeft een bijzondere toegang – al 280 jaar. Mocht David Cameron de deur plots achter zich in het slot laten vallen, heeft hij een probleem. De zwartgelakte deur met het zilveren nummer ‘10’ is namelijk alleen van binnenuit te openen.

Daarom moet er altijd iemand in het gebouw achterblijven. 280 Jaar geleden trok voor het eerst een minister-president in deze ambtswoning met de befaamde ingangsdeur, ‘Downing Street Number Ten’. Die eerste premier, Robert Walpole, kreeg het gebouw als privépersoon ten geschenke van koning George II. Dat was Walpole te gortig, dit kon hij niet aannemen, en hij verklaarde het pand tot officiële zetel van de ‘Lord High Treasurer’. Niet helemaal onbaatzuchtig: hij bekleedde deze functie zelf. Op 22 september 1735 nam hij zijn intrek en sedertdien is dit de plek voor de minister-president, al woonde alleen Tony Blair er daadwerkelijk. Hij ruilde echter al snel met zijn minister van Financiën Gordon Brown, die traditioneel op nummer 11 zijn stek heeft. Daar was meer plek voor het uitdijende gezin van Blair.

Lees nog veel meer interessante artikelen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder