Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Witlo(o)f in de kerk

13 oktober 2015 Siebrand Krul

Wat kun je in een kerk doen behalve bidden? Sla, kruiden, sprinkhanen en champignons kweken bijvoorbeeld. Dit is niet zomaar een zot idee, Robbert Errico en Elisah Willen van het Hasselts-Brussels architectenbureau UAU hebben hier een heel model rond ontwikkeld dat ze presenteerden op de Expo van Milaan.

Bij de opening van de Expo in mei viel het op dat alle Vlaamse provincies er vertegenwoordigd waren behalve Limburg, wat dan weer voor de gebruikelijke politieke commotie zorgde. Vrijdag 9 oktober kwamen twee Limburgers aan het woord met een opvallend voorstel: ze willen boeren in kerken. Dat past trouwens helemaal in het thema ‘feeding the world, energy for life’ van de Wereldtentoonstelling.
Robbert Errico en Elisah Willen bekeken dit op het eerste gezicht te gekke idee. In een kerk heb je bijvoorbeeld geen zon. ‘Maar dat heb je eigenlijk ook niet nodig, je kan vocht, temperatuur en licht zo regelen dat je zo veel mogelijk kan oogsten. Voor licht kun je bijvoorbeeld leds gebruiken. Telers werken ook op substraat zodat je ook geen grond nodig hebt. Substraat is iets anders dan aquacultuur, bij substraat heb je wel nog veel smaak. We zijn gaan ons gaan informeren in boerderijen in Nederland die zeer technisch werken.

Aan plekken geen gebrek; er komen tal van grote gebouwen leeg te staan, neem bijvoorbeeld de Ford-fabrieken in Genk. De architecten weten ook goed wat ze in de kerken willen kweken. ‘Kropgewassen, sprinkhanen en champignons. Op die manier creëren we een cirkel: de resten van de gewassen geven we aan de sprinkhanen, waar we andere restproducten dan weer kunnen gebruiken voor de champignonteelt. Het zal natuurlijk geen kwestie zijn van zomaar wat bakken neer te planten met wat aarde in. Er zal wat technologie bij komen kijken, maar op zich is voedsel kweken in een kerk perfect mogelijk. Wat ons betreft hoeft de kerk daarvoor zelfs niet ontwijd te worden. Kerkelijke diensten kunnen er perfect blijven doorgaan en een functie krijgen naast de voedselproductie. Onze plannen zijn dan ook gericht op een installatie die het kerkgebouw respecteert en indien nodig ook demonteerbaar is.’

Errico is met een team van UAUCollectiv naar Milaan betrokken om de plannen daar onder de naam ‘Ora et Gusta’ (bid en proef) voor te stellen op de Wereldexpo. ‘De eerste reacties uit de bedrijfs- en culinaire wereld zijn alvast erg positief. Daar kunnen we ook de internationale contacten leggen die nodig zijn om dit project uit te werken. Want het is niet de bedoeling dat dit bij een plan blijft: binnen enkele jaren moet dit realiteit zijn. En ja, we hebben al een kerk op het oog.’ (Nieuwsblad/HNBE Hasselt)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder