Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Verloren koninkrijk

13 oktober 2015 Siebrand Krul

In 2015 is het tweehonderd jaar geleden dat Nederland en het latere België werden samengevoegd tot het Koninkrijk der Nederlanden. Het koninkrijk hield slechts vijftien jaar stand, van 1815 tot 1830. Korte tijd waren 'Belgen' en Nederlanders inwoners van dezelfde staat. Koning Willem I regeerde als een onvervalst verlicht despoot, maar zette ook sterk in op de ontwikkeling van de industrie, de infrastructuur, het onderwijs en het culturele leven.

Maar waarom stond het Zuiden zo anders tegenover koning Willem I dan het Noorden? Hoe kwam Willem I aan bijnamen als de Koperen Koning en de Kanalenkoning? Waarom kalkten Belgen in 1830 deze leuze op de straatmuren: ‘Wij willen Willem weg – wil Willem wijzer worden – wij willen Willem weer’. Wat betekende deze periode op lange termijn voor België?
Dit alles en nog veel meer kom je te weten in de tentoonstelling ‘Het verloren koninkrijk. Willem I en België’. Sprekende citaten, spotprenten, historische objecten en interactieve multimedia geven je voeling met de tijdsgeest van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en de beginjaren van het onafhankelijke België. Een interactief spel doet je nadenken over hoe verschillend of gelijkend Belgen en Nederlanders vandaag zijn.

Stam-Buren-wb
In de tentoonstelling zijn uitzonderlijke objecten, documenten, schilderijen en prenten te zien uit de eigen collectie van het STAM en uit binnen- en buitenlandse musea en erfgoedinstellingen, o.a.:
het Rijksmuseum in Amsterdam, het Koninklijk Huisarchief en het Nationaal Archief in Den Haag, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, de Koninklijke Bibliotheek van België, de Koninklijke Verzameling, het Muziekinstrumentenmuseum, de Nationale Bank van België, het Prentenkabinet van de Universiteit Antwerpen, het archief en de collecties van het Gentse Universiteitsmuseum, en het Bisdom Gent, het Stadsarchief Gent …

De tentoonstelling loopt van 15 oktober tot en met 28 maart 2016. Elke derde zondag in de maand zijn er rondleidingen voor individuele bezoekers, ook groepsrondleidingen zijn mogelijk: reserveren via boekjebezoek@gent.be – T +32 (0)9 269 87 50. Kijk ook naar combinaties met stadswandelingen door de gidsenverenigingen.

Stam-affiche-geheel-wb

lezingenreeks
Tijdens de expo ‘Het verloren koninkrijk. Willem I en België’ kan je maandelijks op een donderdagnamiddag op de thee komen in het STAM voor een themalezing. Zes data, evenveel boeiende onderwerpen en nog meer interessante sprekers, bekijk het programma van ‘Op de thee bij Willem’ alvast hier. I.s.m. deBuren.

Gent kleurt oranje
Ontdek de bijzondere relatie tussen Gent en Nederland met muziek, theater, poëzie, streetart en tentoonstellingen. Meer info via Gent Kleurt Oranje.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder