Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Perzische krijgers en dichters

13 oktober 2015 Siebrand Krul

De Perzische cultuur -één van de oudste van de wereld- heeft grote schoonheid voortgebracht. Gedichten, tapijtkunst en architectuur zijn bekend, maar wat we veel minder kennen is de kunst van de wapens. Het Wereldmuseum in Rotterdam presenteert in ‘De Perzen, krijgers en dichters’ prachtig gedecoreerde zwaarden, dolken, schilden, helmen, harnassen en ruiters te paard, zeldzame laktableaus, miniaturen, verfijnde weefsels en aardewerk, én meer dan honderd topstukken uit het Museo Stibbert uit Florence.

De Perzische krijgers streden tegen vele indringers: het Arabisch kalifaat, de Mongolen van Dzjengis Khan, de Maghul uit India en de Turkse Osmanen. Na een lange periode van verwoestende oorlogen smeedde de dynastie van de Safaviden (1501-1736) Perzië weer tot één geheel. Zij stichtten een groot rijk en de sji’itische islam werd de staatsgodsdienst.
Tijdens de Safaviden-dynastie was er sprake van ongekende culturele bloei. Er werden magnifieke tapijten en kleurrijke stoffen gemaakt van luxe materialen. Perzische wapens en harnassen werden ingelegd met goud en zilver en weelderig versierd met arabesken, koranverzen en vrome gebeden. Deze geloofsuitingen moesten de zegen ontlokken en de strijders beschermen tegen gevaar.

Perzen-borststuk-wb
De Perzische esthetiek ervaart het schone als onweerstaanbaar. Wie schoonheid ziet, wordt als vanzelf naar een hogere staat van zijn getild. Kijk naar de schitterende Perzische miniaturen en je ziet een perspectief dat niet van deze wereld, maar van een hogere werkelijkheid is. De nachtelijke sterrenhemel vormde de inspiratie voor het ontwerp van geometrische tegelpatronen, die de pracht en de structuur van de kosmos weergeven. De poëzie heeft veelvuldig de paradijselijke tuinen als onderwerp. De heerlijkheid van de tuin en de liefde wordt telkens weer bezongen.

‘De Perzen, krijgers en dichters’ is tot en met 28 maart 2016 te zien in het Wereldmuseum in Rotterdam. Bij de tentoonstelling wordt tevens een omvangrijke catalogus gepresenteerd.

Wereldmuseum, Willemskade 22-25, 3016 DM Rotterdam – www.wereldmuseum.nl
Entree: €15,- inclusief audiotour
Kinderen t/m 12 jaar gratis


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:



Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder