Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Oriënt-Express herleeft

13 oktober 2015 Siebrand Krul

Een informatieve iPad-app vertelt het verhaal van 's werelds beroemdste trein. De Oriënt-Express, een luxe treinverbinding tussen Parijs en Constantinopel, was het boegbeeld van de Belle Époque. Ook in de 20ste eeuw bleef de Oriënt-Express nauw verbonden met de Europese geschiedenis en cultuur. De app is daarom interessant voor liefhebbers van geschiedenis, design, (stations)architectuur en reizen.

De roemruchte geschiedenis van de Oriënt-Express passeert de revue in tien delen: van Voorgeschiedenis tot Laatste trein. Elk deel bestaat uit bondige teksten, rijk geïllustreerd met historische afbeeldingen en interactieve onderdelen: bekijk honderden historische foto’s, affiches en brochures in hoge kwaliteit, beleef de reis aan de hand van tientallen citaten van bekende en onbekende reizigers en kijk 360º rond in luxe slaap- en restauratierijtuigen en monumentale stations. Verken interactieve routekaarten en stadsplattegronden van Parijs tot Istanbul.

(Collectie Arjan den Boer)

(Collectie Arjan den Boer)

Moord en intriges?
Mede door boeken en films zoals ‘Murder on the Orient Express’ kreeg de trein een aura van Oosterse taferelen en spannende intriges. Voor de iPad-app is onderzocht of er ook echt moorden zijn gepleegd. Dit bleek het geval: in 1935 w erd een rijke dame uit de trein geduwd bij een beroving. In 1950 overkwam een Amerikaanse diplomaat hetzelfde; hij was een van de eerste slachtoffers van de Koude Oorlog.

In de strenge winter van 1929 raakt de Oriënt Express vijf dagen achtereen ingesneeuwd. (Coll. Arjan den Boer)

In de strenge winter van 1929 raakt de Oriënt Express vijf dagen achtereen ingesneeuwd. (Coll. Arjan den Boer)

 

 

Laatste trein?
De eerste Oriënt-Express vertrok in 1883, maar wanneer reed de laatste? Het is een vraag zonder helder antwoord. De Oriënt-Express verloor vanaf de jaren zestig steeds meer van z’n allure en in plaats van Istanbul werd Wenen het eindpunt. Het laatste restant stopte definitief in 2009. Er bestaan echter nog steeds nostalgietreinen die voortborduren op het luxe imago van de Orient-Express.

Een restauratiewagen uit 1896. (Coll. Arjan den Boer)

Een restauratiewagen uit 1896. (Coll. Arjan den Boer)

Persoonlijke fascinatie
De iPad-app is ontstaan vanuit persoonlijke fascinatie van de maker, Arjan den Boer, die zich meer dan tien jaar in het onderwerp verdiepte en een eigen collectie heeft opgebouwd van affiches, brochures en foto’s. Ongeveer de helft van het gebruikte beeldmateriaal is afkomstig uit zijn collectie, de rest van musea, archieven, bibliotheken en andere verzamelaars.
Oriënt-Express, geschiedenis is verkrijgbaar in de App Store voor iPad à € 5,99 (Nederlands en Engelstalig). Een kleine expositie van originele affiches en brochures uit de app is t/m 31 oktover 2015 te zien in het Allard Pierson Museum in Amsterdam.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder