Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

‘Koop ze jong’

13 oktober 2015 Siebrand Krul

Op de cover wappert geen Hollandse vlag aan het schip. Toch daalt dit stripverhaal diep af in het duistere slavernijverleden van Nederland. Of hoe de toegenomen aandacht voor lang verdrongen bladzijden van het nationaal verleden nu ook in stripland is doorgedrongen, meer ter lering dan tot vermaak van de jonge (én oudere) lezers. Een stap die omzichtig en voorzichtig is gezet, als boegbeeld(verhaal) van een ruimer educatief project.

Hieraan werkte Ineke Mok niet op haar eentje, ze werd bijgestaan door een legertje deskundigen en raadgevers in Nederland, Aruba, Ghana en Suriname. Een heuse onderzoekscommissie, lijkt het wel. Meermaals trok ze naar Suriname, waar Quaco – zeg Kwakoe – als één van de massaal uit Afrika verscheepte slaven geen onbekende is. De nauwgezette research is merkbaar tot in de kleinste details. Zonder gekleurde inbreng was dit nooit gelukt, zoveel is duidelijk. De ironie van de geschiedenis. Via de belevenissen van Quaco komt de onmenselijke business in de koloniën gaandeweg weer tot leven, heel direct, rechttoe rechtaan: ‘Kinderen zijn goedkoper, zij leren snel en hebben weinig last van heimwee. Koop ze jong, dan heb je er lang wat aan.’ Eric Heuvel tekende vlotte, herkenbaar gedocumenteerde plaatjes, die er bij de jongsten ingaan als zoete koek, een goede opstap voor deze verhulde geschiedenisles. Op de website staat alles over de bronnen. Belangrijke leidraad was het manuscript van John Gabriel Stedman uit 1790: Narrative of a Five Years Expedition against the Revolted Negroes of Surinam. Zijn reisverslag als huurling van het Staatse (Nederlandse) leger, met tekeningen van de mishandeling van slaven, was een duwtje in de rug voor de abolitionisten; ook over Quaco gaf hij notities. Het educatieve stripproject werd gefinancierd door acht organisaties, teveel om hier op te noemen, en ondersteund door NiNsee, het Nationaal Instituut voor Nederlands slavernijverleden en erfenis.
(André Capiteyn)

Eric Heuvel en Ineke Mok
Quaco. Leven in slavernij
Walburg Pers, Zutphen 2015. 64 blz., € 8,95 ISBN 978 90 5730 959 5
Ook in educatieve editie, met docentenhandleiding en lesmateriaal, voor HAVO/VWO en VMBO. www.quaco-stripverhaal.nl

 

Lees nog veel meer besprekingen van interessante boeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder