Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Katanga juli 1960

13 oktober 2015 Siebrand Krul

Nadat Kongo op 30 juni 1960 de onafhankelijkheid verwierf, verviel het land snel in chaos. De Force Publique sloeg aan het muiten en veel blanken verlieten hals over kop de oud-kolonie. Het centrale gezag in Leopoldstad stond onder druk, niet alleen door de machtsstrijd tussen president Kasavubu en premier Lumumba, maar ook door de afscheuring van enkele provincies, wat leidde tot een wrede burgeroorlog.

Vooral de provincie Katanga onder leiding van Moïse Tsjombe ‘afficheerde’ zich als een veilig en welvarend alternatief (‘le pays du bonheur’) voor het unitaire Kongo. Al op 11 juli 1960 riep de provincie haar onafhankelijkheid uit en zorgde ze – zoals alle jonge naties – voor een eigen volkslied, een eigen vlag en eigen postzegels.

Katanga-kaart-wb

Recent verwierf het Leuvense Katholieke Documentatiecentrum KADOC de relicten van dat onafhankelijkheidsstreven (zie illustraties). Die documenten zijn overigens maar het topje van de ijsberg van het KADOC-erfgoed over Katanga. In diverse archieven van politici (o.a. minister August-Edmond De Schryver) en missiecongregaties en hun leden is waardevolle onderzoeksinformatie aanwezig.

Solders of 1961

De zogeheten Soldiers of  Fortune in 1961.

De Belgische regering speelde gretig in op de evolutie in Katanga en zond politieke, militaire en economische adviseurs naar Elisabethstad. Een nauwe band met die rijke mijnprovincie zou het verlies van de kolonie compenseren.

Katanga-affiche-wb

Voor de grootmachten werd Katanga een pion in het Koude-Oorlogsspel. In dat klimaat kon de moord op premier Lumumba plaatsvinden (januari 1961). Na enkele jaren kwam er een einde aan de Katangese autonomie. Een nieuwe sterke man in Leopoldstad, legerleider Mobutu Sese Seko, zou met ijzeren hand de eenheid van Kongo herstellen.
(KADOC-KU Leuven)

Openingsbeeld: Moise Tsjombe spreekt.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder