Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Eros en Thanatos in Jubelpark

13 oktober 2015 Siebrand Krul

Gluren door het sleutelgat hoeft niet langer. De deur van het paviljoen der menselijke driften staat voortaan open voor wie het monumentale werk van Jef Lambeaux wil aanschouwen. Na de opening in 1899 was het spraakmakende beeld slechts vier dagen open, toen liet de kunstenaar de boel afsluiten.

De Antwerpse beeldhouwer Lambeaux, bekend van het standbeeld van Brabo, zag de toekomst van de mensheid gitzwart in, Schopenhauer achterna. Na de moederlijke liefkozingen tijdens de kinderperiode en de ontluikende aantrekkingskracht van het andere geslacht, verliest een mens zich in wellust en geweld. Geïnspireerd door Rubens en Michelangelo beeldt Lambeaux de wellust uit met een vrouw die een faun berijdt en een bacchische dans van nimfen en faunen. Geweld is ’s mens lot wat zich vertaalt in het centrale tafereel van de verkrachting, omgeven door zelfmoord en doodslag. Over dit kluwen van volronde vrouwen en atletische mannen waakt centraal bovenaan de dood.

De wroeging van Adam en Eva (detail).

De wroeging van Adam en Eva (detail).

Lambeaux presenteerde dit werk in 1889. Een jaar later besloot de homogeen katholieke regering een bestelling te plaatsen. Merkwaardig want voor de notoire vrijmetselaar Lambeaux is het vlees eindeloos zwakker dan de heilsboodschap van het christendom, aan de rand uitgebeeld door Kaïn en Abel, de zondeval van Adam en Eva en rechts bovenaan Christus en God die meelijwekkend toekijken.

Wellust (detail).

Wellust en bacchanale(detail).

Pas in 1899 was Lambeaux klaar met de opdracht en had de jonge Victor Horta intussen een klassieke, open antentempel ontworpen, met veel aandacht voor detail én lichtinval. De beeldhouwer meende dat dit ontwerp zijn doorwrochte voorstelling van het mensdom onrecht aandeed en liet het gebouw vier dagen na de opening met een houten schutting dichttimmeren voor pottenkijkers. Horta tekende later met tegenzin een bijkomende gevelmuur, maar de deur bleef op slot.
(Luc Minten)

Informatie over openingsuren en activiteiten: http://www.kmkg-mrah.be/nl/horta-lambeauxpaviljoen


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder