Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Steenkoolnostalgia

21 september 2015 Siebrand Krul

De mijnindustrie in Nederland is ondertussen al meer dan veertig jaar verleden tijd. Vandaag blikt het fotoboek 'Onder onze voeten' terug op dit rijke geschiedenishoofdstuk. En met reden, want de mijnontginning heeft de persoonlijke familiegeschiedenis van tienduizenden mijnwerkers en hun families bepaald.

Bovendien vormen mijnwerkers nog steeds een tot de verbeelding sprekende beroepscategorie: we kunnen het ons nog nauwelijks indenken dat iemand honderden meters onder de grond zou duiken om zijn boterham te verdienen. Vraag vandaag een willekeurige jongere om in de mijn te gaan werken en het antwoord is naar alle waarschijnlijkheid een volmondig ‘neen’.
Dit fotoboek geeft een unieke kijk achter de schermen van het mijnbedrijf. Het meest in het oog springend zijn natuurlijk de ondergrondse beelden. Ze tonen meteen aan waar het in de ondergrond om draaide: een verhaal van zwart werk en hard labeur, maar ook van samenwerking en trots. De kracht van het boek is ook dat het daarnaast de bovengrondse werkzaamheden en het leven rond de mijnen documenteert. Op deze manier krijgt de kijker een totaalplaatje van leven en werken op en rond de ‘koel’.
Het merendeel van de foto’s werd genomen in opdracht van de mijndirecties. De achterliggende propagandadoelstelling is dan ook nooit ver weg. Maar juist daardoor vormen deze ‘opdrachtfoto’s’ waardevol bronmateriaal: enkel de bedrijfsfotografen hadden toegang tot de gefotografeerde locaties. Bovendien staat de esthetische waarde van de foto’s buiten kijf: ze zijn stuk voor stuk van hoge kwaliteit. Onder onze voeten. Beelden uit de mijnstreek is een aanrader en dit zowel voor de neutrale toeschouwer als voor de oud-mijnwerkers en hun nakomelingen.
(Filip Delarbre)

Paul Arnold, Onder onze voeten. Beelden uit de mijnstreek
Vantilt, Nijmegen 2015
224 blz., € 22,95 ISBN 978 94 6004 222 5

In elke editie van G-GESCHIEDENIS staan meer dan tien boeiende besprekingen van historische boeken die de moeite waard zijn. G-GESCHIEDENIS is overal te koop voor slechts 5,50 euro.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder