Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Einde roofdierengalerij

21 september 2015 Siebrand Krul

Binnenkort sluit de Amsterdamse dierentuin Artis het roofdierenverblijf. Hiermee neemt de dierentuin definitief afscheid van één van de oudste verblijven in het park en van te kleine hokken voor dieren. Geen beren, geen nijlpaard, geen tijgers, geen panters. Het aantal diersoorten wordt teruggebracht van 1.600 naar 900.

Het 19de-eeuwse gebouw weerspiegelt volgens de dierentuin verouderde opvattingen over dierenwelzijn, architectuur en tuininrichting. ‘De sloop symboliseert het definitieve afscheid van het oude Artis met de traditionele getraliede verblijven’, zegt directeur Haig Balian. Op 8 oktober is een evenement waarbij de sloopkegel in het gebouw gaat.
De roofdierengalerij werd in 1859 in gebruik genomen. In die tijd was de dierentuin een systematische collectie van levende dieren: Artis wilde van alle soorten een exemplaar te hebben. In die geest werd de galerij gebouwd. In de roofdierengalerij zaten katachtigen. Historisch gezien vormen deze dieren het aandachtspunt in de collectie: ze werden gezien als de kroon in de schepping en als de meest gevaarlijke diersoort. De lynx en de amoerpanter, de laatste dieren die nog in de galerij verbleven, zijn afgelopen maand naar een andere dierentuin verhuisd. De leeuwen blijven en er komen jaguars aan: zij zitten in het Europese fokprogramma. Van tijgers en panters heeft Artis definitief afscheid genomen.

Artis-wb2

Kleiner
De oorspronkelijke hokken in de roofdierengalerij waren veel kleiner. Bij de eerst grote verbouwing in 1930 werd een overkapping met ornamenten voor de bezoekers verwijderd om de dieren meer ruimte te geven. In 1990 is het aantal verblijven gehalveerd door tussenruimtes weg te halen. De eerste verdieping dient tegenwoordig als quarantaineruimte; daarboven zijn oude hooizolders, waar in de Tweede Wereldoorlog vele onderduikers verbleven.
Met de sloop van de roofdierengalerij maakt de dierentuin meer ruimte voor de olifanten: de voorbereidingen voor de bouw van een nieuw olifantenverblijf op het oude parkeerterrein zijn in volle gang. Ook worden het aquarium en planetarium gerestaureerd.
(Bron: Parool)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder