Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Tweestrijd en loyaliteit

31 augustus 2015 Siebrand Krul

In het spoor van de enthousiaste gids is het flink bijbenen op kasteel Sypesteyn. Het gaat onvermoeibaar van de ene kamer naar de volgende. Over loyaliteit aan Oranje, voorouderlijke sympathie voor de gebroeders De Witt en kabinetten vol oranjeporselein: het jongste kasteel van Nederland herbergt een schat aan eigengereide verhalen. De herdenking van tweehonderd jaar koninkrijk loopt op het kasteel parallel met de adellijke titel van de familie Van Sypesteyn, die zij in 1815 kregen van de nieuwe vorst.

Het dubbele jubileum vormde de aanleiding voor de tentoonstelling ‘Oranjekritisch, koningsgezind’. Het kasteel wordt enkel in rondleidingen getoond, dit geldt ook voor de wisselexpositie die volledig werd samengesteld met stukken uit eigen collectie en archief.
In de 19de en 20ste eeuw was jonkheer Henri van Sypesteyn (1857-1937) en zijn familie Oranjegezind. Zowel zijn vader, als directeur van het Koninklijk Huisarchief, één van zijn zusters, als hofdame, en Henri van Sypesteyn zelf, als beheerder van de Koninklijke Domeinen in Wageningen, werkten voor het hof. In de 17de en 18de eeuw stonden er echter familieleden aan de kant van de Patriotten. Er was zelfs een nauwe familieband met Johan en Cornelis de Witt, ook al geen Oranjeklanten. Hun moeders zuster trouwde een Van Sypesteyn. De patriotgezinde kant van de familiegeschiedenis wordt niet ontkend. In de tentoonstelling draait het zelfs om deze tegenstrijdigheid.
Uit het familiearchief kwam onder meer een handgeschreven brief van Johan de Witt, waarin een haast vaderlijk advies wordt gegeven door hun oom Cornelis van Sypesteyn. Er zijn spotprenten en een authentiek aanplakbiljet met het vonnis tegen Cornelis de Witt. Er omheen souvenirs waarmee in de 18de eeuw een politieke voorkeur getoond werd, zoals een glas met de bekende keeshond, Delfts aardewerk en serviesgoed met verwijzingen naar het Huis van Oranje, een tabaksdoos waarop een schilderij van De Witt wordt vernield en Loosdrechts porselein met patriottenpropaganda. De Oranjes zijn ook aanwezig in miniaturen van prins Willem IV door Maria Machteld van Sypesteyn en van prins Alexander van Oranje door zijn moeder koningin Anna Paulowna. Het moment dat Wilhelmina het monument dat de jonkheer in Dordrecht oprichtte voor De Witt onthulde, wordt gezien als de ‘verzoening’.
Het is een bonte verzameling in de geest van jonkheer Henri (1857-1937): een doorgewinterde verzamelaar, die het kasteel bouwde als museum. Zeker met een flink op stoom lopende gids geldt daarom voor de expositie wat voor het hele kasteel toepasselijk is: een kleine strijd tussen oor en oog.
(Carijn Oomkens)

(Openingsbeeld: jonkheer Henri van Sypesteyn voor zijn kasteel)

Loosdrecht (NL)
Kasteel-Museum Sypesteyn
Nieuwloosdrechtsedijk 150
0031-35 582 32 08
www.sypesteyn.nl
Tweehonderd jaar koninkrijk – tweehonderd jaar jonkheer: Oranjekritisch, koningsgezind
Tot 31 oktober, di-zo rondleidingen om 12.00, 13.30, 14.30 en 15.30 uur


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder