Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Fotowedstrijd

31 augustus 2015 Siebrand Krul

De grootste fotowedstrijd ter wereld, Wiki Loves Monuments, is gestart. Duizenden deelnemers uploaden foto’s van monumenten en historische plaatsen naar Wikimedia Commons, Wikipedia’s database voor foto’s. Iedereen mag ze dan gebruiken. Wiki Loves Monuments is een Nederlands initiatief, dat sinds 2010 is uitgegroeid tot een internationale fotowedstrijd met steeds meer deelnemende landen.

In 2014 werd de wedstrijd in 39 landen georganiseerd; deelnemers uploaden toen meer dan 322.000 foto’s. Dit jaar wordt de wedstrijd voor het eerst gehouden in Letland, Brazilië en Maleisië. Wiki Loves Monuments is door het Guinness Book of Records erkend als de grootste fotowedstrijd ter wereld.
Wikimedia Nederland, de organisatie die in Nederland Wikipedia ondersteunt, organiseert dit jaar voor de vijfde keer Wiki Loves Monuments. Niet zonder reden: zelfs van veel Nederlandse monumenten is nog steeds geen foto beschikbaar op Wikimedia Commons.
Foto’s van nationale, provinciale en gemeentelijke monumenten die tussen 1 en 30 september via het wedstrijdformulier worden geüpload maken kans op een prijs. De Nederlandse prijsuitreiking vindt plaats in Utrecht op 28 november tijdens de Wikimedia Conferentie Nederland.
Dit jaar is er een speciale categorie voor de mooiste foto van een Dudok-monument: een monument gebouwd door de bekende Nederlandse architect en stedenbouwkundige, Willem Dudok (1884-1974). Er wordt ook een fotografieworkshop aangeboden, toegespitst op de monumentale gebouwen van Willem Dudok. Deze workshop, georganiseerd in samenwerking met het Museum Hilversum en het Dudok Architectuur Centrum, zal worden gehouden op 19 september in Hilversum. Zie wikilovesmonuments. Daarnaast is er dit jaar ook een speciale prijs voor de beste foto van een ‘ornament’ of gedetailleerde versiering aan een monument.

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie, waarvan de inhoud door iedereen bewerkt en hergebruikt mag worden. De Engelstalige Wikipedia is op 15 januari 2001 gestart. De Nederlandstalige versie stamt van juni 2001. Wikipedia bestaat inmiddels in bijna 290 talen; meer dan 3.600 vrijwilligers houden de ruim 1,8 miljoen Nederlandstalige artikelen bij. De Nederlandstalige Wikipedia is na de Engelstalige, Zweedstalige en Duitstalige Wikipedia de vierde Wikipedia ter wereld. Wikimedia streeft naar een wereld waarin alle kennis vrij beschikbaar is voor iedereen. Het voornaamste doel van de Vereniging is het ondersteunen van de vrijwilligers die in Nederland werken aan de Wikimediaprojecten, waarvan Wiki Loves Monuments er één is.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder