Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Heveadorp, van rubber

10 augustus 2015 Siebrand Krul

In kasteel Doorwerth in Gelderland loopt een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van rubberfabriek Hevea en het dorp dat zijn naam daaraan ontleent: Heveadorp. In 1915 kocht de rubberondernemer D.F. Wilhelmi de grond in het Seelbeekdal. Hij had al een fabriek in Hoogezand, maar geen ruimte om uit te breiden. Het dal was een ideale plek voor de fabriek: via de Rijn konden grondstoffen en producten aan- en afgevoerd worden. Een naam was er al: Hevea brasiliensis is de Latijnse naam voor rubberboom.

Wilhelmi toonde zich een sociaal ondernemer: hij liet voor zijn arbeiders een tuindorp in Engelse cottagestijl bouwen met ‘luxe’ voorzieningen als riolering, elektriciteit en aansluiting op de radio van de fabriek. De fabriek bevorderde zelfs het verenigingsleven in het dorp. Er zat ook een keerzijde aan deze nauwe band: om middernacht ging het licht automatisch uit en de vrouw van de directeur controleerde in en rond de woningen op netheid. In tuindorpen was dat overigens meer regel dan uitzondering, zie bijvoorbeeld de nederzettingen bij kolenmijnen.
In 1975 verhuisde de fabriek naar Renkum. Het dorp verpauperde. Standvastige bewoners zetten zich in voor behoud van hun Heveadorp. Na vele jaren van strubbelingen bleek het mogelijk het oude dal in ere te herstellen, op de plaats van de gesloopte fabriek nieuwbouw te realiseren en de oude rietenkapwoningen te renoveren. Heveadorp is een bijzondere plaats in het groen geworden.
De expositie is samengesteld uit de Heveacollectie van Marcel Willemsen, bekend van Hubo Doorwerth. Foto’s, reclamemateriaal en vele rubberproducten vertellen de geschiedenis van het werken ‘op’ de fabriek en het leven in het fabrieksdorp.

Foto: Kasteel Doorwerth. Foto Vincent van Zeijst
De tentoonstelling loopt tot en met 1 november.
Adres: Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2, 6865 ND Doorwerth. doorwerth@glk.nl
(Geldersch Landschap & Kasteelen)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder