Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Fotoverbod van de baan

10 augustus 2015 Siebrand Krul

Dat was schrikken: het leek er even op dat foto's met beroemde monumenten op de achtergrond verboden zouden worden wegens inbreuk op het Auteursrecht. Wég de standaard-toeristenkiekjes bij de Eifeltoren. Wat de Europese Unie al niet doet om de inwoners de stuipen op het lijf te jagen. Maar de soep wordt (voorlopig?) niet zo heet opgediend, wat wel te verwachten viel vanwege de onuitvoerbaarheid. Zomernieuwtje?

Het Europese Parlement heeft het voorstel om zogeheten vrijheid van panorama in te perken met een overweldigende meerderheid weggestemd. Als het voorstel was aangenomen, zouden er niet meer zomaar foto’s van architectuur en kunstwerken in de openbare ruimte gemaakt en gedeeld mogen worden. In dit geval zou voor iedere foto toestemming van bijvoorbeeld de architect of kunstenaar gevraagd moeten worden. In sommige landen, zoals België en Frankrijk, geldt deze verplichting al. De EU wilde dit gelijktrekken en bracht het voorstel in stemming. Doordat 445 Europarlementariërs (tegen 65) zich hier donderdag tegen uitspraken, gaat het plan niet door.
Het voorstel leidde de afgelopen tijd tot veel discussie en zette sommigen aan tot het maken van black out-foto’s, waarbij beroemde gebouwen en kunstwerken zoals het Atomium of de Erasmusbrug zijn weggelaten. Tegenstanders van het plan kunnen nog niet rustig gaan slapen, want de Europese Commissie is nog steeds van zins het auteursrecht te hervormen. Eind dit jaar wil ze met een nieuw voorstel komen.
(Foto: het Atomium in Brussel)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder