Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Energiedrankje gladiatoren

10 augustus 2015 Siebrand Krul

Romeinse gladiatoren dronken na hun training een mengsel van azijn en as. Daar zitten stoffen in die goed zijn voor het herstel van botten, vergelijkbaar met de tegenwoordige magnesium- of calciumtabletten, zo ontdekten wetenschappers van de universiteit van Wenen. Met behulp van spectroscopische methoden vergeleken zij botresten van 53 personen.

Het onderzoek wees uit dat gladiatoren meer mineralen opnamen, wat er volgens de onderzoekers op wijst dat as van planten werd ingenomen om weer op krachten te komen en geschonden botten te versterken, aldus onderzoeksleider Fabian Kanz van het Departement van Gerechtsgeneeskunde van de universiteit. Hiermee wordt bevestigd wat geschreven bronnen reeds melden over het eten/drinken van asmengsels.
Verder werd duidelijk dat gladiatoren voornamelijk van tarweproducten en vleesloos voedsel leefden. De veronderstelling dat de vechtersbazen juist veel vlees aten, klopt derhalve niet.
De basis voor het onderzoek was de vondst, in 1993, van een begraafplaats voor gladiatoren in Efesos. De toenmalige hoofdstad van de Romeinse provincie Asia telde meer dan 200.000 inwoners.
(Bettina Bachhofer)

(Illustratie: Romeins mozaïek uit de 4de eeuw met gladiatorengevechten in de Galleria Borghese in Rome. Bij Astivus staat een T, de Griekse letter theta, van het woord thanatos, dood.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder