Stelling

De wonderen zijn wel degelijk de wereld uit

Stem

Agenda

Bruegeljaar
Naar aanleiding van het herdenkingsjaar rond Pieter Bruegel de Oude, staat het voorjaar van BOZAR, het voormalige Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, in het teken van de artistieke productie tijdens de bruisende 16de eeuw. Met de double-bill Bruegel en zijn tijd, presenteert het museum twee grote tentoonstellingen rond de Renaissance in de Lage Landen: Bernard van Orley en Prenten in de eeuw van Bruegel.
Hadj in Amsterdam
Voor een kwart van de wereldbevolking is Mekka dé plek waar je een keer in je leven geweest moet zijn. Jaarlijks nemen miljoenen moslims deel aan de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart naar Mekka, waaronder duizenden Nederlanders en Belgen. Wat trekt de pelgrims? Welk verlangen drijft hen? Welke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst?
Meesterschapsnacht
Geschiedenis- en cultuurliefhebbers noteren dinsdagavond 19 maart in hun agenda: dan vinden er in heel Vlaanderen en Brussel geschiedenisactiviteiten rond ‘meesterschap’ plaats. Op veel plaatsen staan Vlaamse Meesters uit de schilderkunst in de schijnwerpers, maar ook andere vormen van meesterschap komen aan bod tijdens de 17de Nacht van de Geschiedenis.

Dansorgels Ghysels

06 augustus 2015 Siebrand Krul

In 2007 werd de Vlaamse Gemeenschap eigenaar van de collectie mechanische muziekinstrumenten van verzamelaar Jef Ghysels. Ghysels bezat vier grote dansorgels, twaalf kleinere orgels, een collectie beeldjes, documentatie en een uitgebreide reeks orgelmuziekboeken. In 2008/09 werd de bijzondere verzameling aan het grote publiek getoond op de tentoonstelling Continental Superstar in het Brusselse Jubelparkmuseum. Sinds 2010 is ze opgeslagen in een depot van Katoen Natie in Kallo/Antwerpen.

De collectie Ghysels vertelt het boeiende verhaal van de danscultuur en het kermisvertier uit het begin van de 20ste eeuw. Ze illustreert het technisch vakmanschap op gebied van orgelbouw dat in Vlaanderen – en vooral Antwerpen – aanwezig was. Tot op de dag van vandaag zijn diverse orgelbouwers actief in de regio Antwerpen.
In het najaar van 2013 nam de regering de beslissing om in te gaan op het voorstel van de stad Antwerpen om de orgelcollectie Ghysels een permanente bestemming te geven in het Museum Vleeshuis in Antwerpen. Dit museum draagt onder de titel Klank van de Stad zorg voor een historische collectie muziekinstrumenten. De aard van de collectie Ghysels en de historische band van mechanische orgels met Antwerpen sluiten hier goed bij aan.
De orgels van Ghysels kunnen worden bekeken, bijvoorbeeld tijdens een rondleiding over het verhaal van de danscultuur en het kermisvertier. Als afsluiter van een bezoek worden enkele verzoeknummertjes gespeeld en kan er een walsje gedanst worden!

Zie www.museumvleeshuis.be of gidsenwerking@stad.antwerpen.be
Meer info: Antwerpen Toerisme & Congres, Grote Markt 13 – 15, 2000 Antwerpen (of Info Cultuur, Wisselstraat 12, om de hoek van de Grote Markt)
Individuele bezoekers kunnen elke laatste zaterdag van de maand het depot bezoeken


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Plagen aan Europa’s rafelrand

Centraal in het boek Tussen drie plagen staat de overlevingsdrang van een onderdrukt volk in een klein land aan de rafelrand van Europa. Lijfland (het gebied van het hedendaagse Estland en Letland samen) was eeuwenlang een speelbal van elkaar beconcurrerende grootmachten

Lees verder

Kroniek

Bruidsstoet door wolven overvallen

De Weensche Zeit bevat een zeer sensationeel verhaal van een bruiloftsstoet, die in Russisch Azië door wolven overvallen werd. De bruiloftsstoet, 130 personen, reed in een dertigtal sleden van het dorp Obstipoff naar Tashkent op ongeveer dertig wersten vandaar. Haast was men in de stad aangekomen, toen de paarden plotseling teekenen van schrik gaven, die spoedig ook op de deelnemers van den stoet oversloeg. Troepen van honderden hongerige wolven kwamen van alle kanten opzetten en omringden de sleden.'

Lees verder

Heilige van de week

Walburga van Eichstätt

25 februari († 775 of 779) Deze naam betekent beschermster van het slagveld. Walburga is de dochter van de koning van Engeland. Als ze tien jaar is, sterft haar vader. Walburgis wordt in een klooster opgevoed. Als ze volwassen is gaat ze als missionaris naar Duitsland. Daar geneest ze zieken en redt een kind van de hongersdood. Na de dood van haar broer wordt ze abdis van het klooster in Heidenheim (Frankenland). Daar sterft ze. Later worden haar relieken naar Eichstätt overgebracht. Nu nog loopt er geneeskrachtige olie uit de rots waarop Walburga’s relieken zijn geplaatst.

Lees verder