Stelling

Alle scholieren moeten een gratis museumpas krijgen

Stem

Agenda

‘Hoe maakt u het?’
Zondag 28 april is de Vlaamse Erfgoeddag, met 950 gratis activiteiten rondom ambachten en vakmanschap. ‘Handenwerk’ spreekt steeds meer mensen aan, net als de bijhorende verhalen over het doorgeven van vaardigheden, kennis en inzicht. Het erfgoed dus. Het rijke programma van deze editie is vanaf nu online raadpleegbaar op www.erfgoeddag.be
Onse huysen verciert
Werd Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog geboren, het was de Synode van Dordrecht (1618-1619) die onze taal en (protestantse) cultuur heeft gevormd. De stad herdenkt deze destijds internationale gebeurtenis met drie tentoonstellingen en tal van activiteiten, zoals in het Dordts Patriciërshuis, waar de expositie ‘Kerkelijke en politieke strijd in prenten’ veel zegt over de gevarendriehoek remonstranten, contraremonstranten en katholieken.

Dansorgels Ghysels

06 augustus 2015

In 2007 werd de Vlaamse Gemeenschap eigenaar van de collectie mechanische muziekinstrumenten van verzamelaar Jef Ghysels. Ghysels bezat vier grote dansorgels, twaalf kleinere orgels, een collectie beeldjes, documentatie en een uitgebreide reeks orgelmuziekboeken. In 2008/09 werd de bijzondere verzameling aan het grote publiek getoond op de tentoonstelling Continental Superstar in het Brusselse Jubelparkmuseum. Sinds 2010 is ze opgeslagen in een depot van Katoen Natie in Kallo/Antwerpen.

De collectie Ghysels vertelt het boeiende verhaal van de danscultuur en het kermisvertier uit het begin van de 20ste eeuw. Ze illustreert het technisch vakmanschap op gebied van orgelbouw dat in Vlaanderen – en vooral Antwerpen – aanwezig was. Tot op de dag van vandaag zijn diverse orgelbouwers actief in de regio Antwerpen.
In het najaar van 2013 nam de regering de beslissing om in te gaan op het voorstel van de stad Antwerpen om de orgelcollectie Ghysels een permanente bestemming te geven in het Museum Vleeshuis in Antwerpen. Dit museum draagt onder de titel Klank van de Stad zorg voor een historische collectie muziekinstrumenten. De aard van de collectie Ghysels en de historische band van mechanische orgels met Antwerpen sluiten hier goed bij aan.
De orgels van Ghysels kunnen worden bekeken, bijvoorbeeld tijdens een rondleiding over het verhaal van de danscultuur en het kermisvertier. Als afsluiter van een bezoek worden enkele verzoeknummertjes gespeeld en kan er een walsje gedanst worden!

Zie www.museumvleeshuis.be of gidsenwerking@stad.antwerpen.be
Meer info: Antwerpen Toerisme & Congres, Grote Markt 13 – 15, 2000 Antwerpen (of Info Cultuur, Wisselstraat 12, om de hoek van de Grote Markt)
Individuele bezoekers kunnen elke laatste zaterdag van de maand het depot bezoeken


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Haat-liefde

Werden in het verleden handboeken over de geschiedenis van de Katholieke Kerk vooral vanuit de Nijmeegse universiteit geschreven, nu namen Tilburgse collega’s het stokje over. Schelkens, Van Geest en Van Gennip hebben hun colleges over twee millennia christendom uitgewerkt tot een compact handboek. In een heldere stijl zijn de auteurs er goed in geslaagd om, weliswaar laverend, een gulden middenweg te bewandelen tussen enerzijds een institutionele geschiedschrijving en anderzijds een ideeën- en mentaliteitsgeschiedenis.

Lees verder

Kroniek

Robinson Crusoe verschijnt

Op 25 april 1719, 300 jaar geleden, wordt Daniel Defoes ‘Robinson Crusoe’ gepubliceerd. Doordat de auteursnaam in de eerste editie ontbrak, namen de lezers aan dat Crusoe werkelijk bestond en dit een autobiografische vertelling van diens wonderlijke avonturen was.

Lees verder

Heilige van de week

Joris 23 april († 303)

Joris is afgeleidt van het Griekse georgius. Dit betekent landbouwer.

Lees verder