Stelling

Bibliotheken moeten sneller en radicaler moderniseren

Stem

Agenda

Van Croÿ tot Arenberg
Een van de favoriete verblijfplaatsen van de familie Arenberg was het kasteel in Heverlee, bij Leuven. Tot begin 17de eeuw was het in het bezit van een andere adellijke familie, de Croÿs. Het was Willem van Croÿ die de oude burcht langs de Dijle liet ombouwen tot een kasteel dat gezien wordt als hét voorbeeld van de Vlaamse Renaissance. Het kasteel op 'de manier van Brabant' gebouwd kreeg zelfs navolging buiten de Lage Landen.
Achter de muur
De multimediale tentoonstelling The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains biedt een bijzondere inkijk in het gesloten pantheon der rocksterren. Drummer Nick Mason bij de presentatie in Dortmund: ‘This band was famous for not getting on, this exibition is about collaboration.’

Dansorgels Ghysels

06 augustus 2015 Siebrand Krul

In 2007 werd de Vlaamse Gemeenschap eigenaar van de collectie mechanische muziekinstrumenten van verzamelaar Jef Ghysels. Ghysels bezat vier grote dansorgels, twaalf kleinere orgels, een collectie beeldjes, documentatie en een uitgebreide reeks orgelmuziekboeken. In 2008/09 werd de bijzondere verzameling aan het grote publiek getoond op de tentoonstelling Continental Superstar in het Brusselse Jubelparkmuseum. Sinds 2010 is ze opgeslagen in een depot van Katoen Natie in Kallo/Antwerpen.

De collectie Ghysels vertelt het boeiende verhaal van de danscultuur en het kermisvertier uit het begin van de 20ste eeuw. Ze illustreert het technisch vakmanschap op gebied van orgelbouw dat in Vlaanderen – en vooral Antwerpen – aanwezig was. Tot op de dag van vandaag zijn diverse orgelbouwers actief in de regio Antwerpen.
In het najaar van 2013 nam de regering de beslissing om in te gaan op het voorstel van de stad Antwerpen om de orgelcollectie Ghysels een permanente bestemming te geven in het Museum Vleeshuis in Antwerpen. Dit museum draagt onder de titel Klank van de Stad zorg voor een historische collectie muziekinstrumenten. De aard van de collectie Ghysels en de historische band van mechanische orgels met Antwerpen sluiten hier goed bij aan.
De orgels van Ghysels kunnen worden bekeken, bijvoorbeeld tijdens een rondleiding over het verhaal van de danscultuur en het kermisvertier. Als afsluiter van een bezoek worden enkele verzoeknummertjes gespeeld en kan er een walsje gedanst worden!

Zie www.museumvleeshuis.be of gidsenwerking@stad.antwerpen.be
Meer info: Antwerpen Toerisme & Congres, Grote Markt 13 – 15, 2000 Antwerpen (of Info Cultuur, Wisselstraat 12, om de hoek van de Grote Markt)
Individuele bezoekers kunnen elke laatste zaterdag van de maand het depot bezoeken


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Momentum voor de gruwel

De notulen van de Wannseeconferentie vormen een uniek document. Letterlijk omdat van de dertig gemaakte kopieën er maar één exemplaar bewaard is dat na de Tweede Wereldoorlog is opgedoken. Figuurlijk omdat in geen enkel ander document van nazi-Duitsland de ideeën over de massamoord op de Joden zo samenhangend, duidelijk én cynisch zijn geformuleerd.

Lees verder

Kroniek

Vrouw mag niet veel

In zaal De Doele in Bolsward hield maandagavond 1 december 1908, 110 jaar geleden, de 'Vereeniging voor vrouwenkiesrecht' eene vergadering. Een van de sprekers was Mejuffrouw C.S. Groot, Presidente der afdeeling Hoorn. Spreekster toonde met aanhalingen uit ’t Burgerlijk Wetboek hoe weinig de Nederlandsche vrouwen mogen.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder