Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Tibetaanse zandmandala

15 juli 2015 Siebrand Krul

In het Rotterdamse Wereldmuseum vindt van 31 juli tot 3 augustus een eeuwenoud boeddhistisch ritueel plaats: de creatie van een zandmandala door een groep Tibetaanse monniken uit het Sera-Je klooster. De zandmandala is een sublieme voorstelling van een lichtpaleis. Vanuit hoge meditatieve concentratie wordt een plattegrond van dit paleis met allerlei prachtige details geconstrueerd uit miljoenen korrels gekleurd zand. Dat zand wordt uit langwerpige kokers geschraapt en minutieus tot allerlei symbolen gevormd.

Het maken van de mandala is een tantrisch ritueel dat erop gericht is de aard van ons bestaan beter te begrijpen. De mandala is het hemelse paleis van een Boeddha, omringd met allerlei symbolen. Zo vertegenwoordigen de vier deuropeningen de Vier Onmetelijke Kwaliteiten: liefde, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid. Deze mandala is gewijd aan Avalokiteshvara. Hij is de bodhisattva die het mededogen belichaamt van alle Boeddha’s. De Dalai Lama wordt beschouwd als zijn manifestatie op aarde.
Op zondag 2 augustus wordt dit verheven kunstwerk ritueel, onder begeleiding van instrumenten en het reciteren van mantra’s ontmanteld. Dit symboliseert dat het materiële leven van voorbijgaande aard is. Om de wereldvrede en het welzijn van alle levende wezens te bevorderen, wordt het vervolgens geofferd aan de Maas: de kring in het water vormt een laatste mandala voordat het zijn uiteindelijke bestemming bereikt.

Geshe Ngawang Zopa is een Tibetaans Boeddhistische lama die dit evenement mede mogelijk heeft gemaakt. Zijn verblijf in Nederland wordt door Boeddha’s Gompa gesteund. Zij organiseren lezingen, workshops en retraites door het hele land. Training van de geest staat hierbij centraal. Voor meer informatie: http://www.boeddhasgompa.nl/.

Wereldmuseum Rotterdam, 31 juli tot en met 2 augustus, dinsdag t/m zondag van 10.30-17.30 uur
Entree: Gratis. Willemskade 22-25, 3016 DM Rotterdam, 010-2707172
Website: www.wereldmuseum.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder