Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Lief en leed

15 juli 2015 Siebrand Krul

Oorlog is niet alleen marcheren en aanvallen, maar ook corvee en verveeld wachten op verlof. Een kort verlof naar huis was niet voor alle soldaten weggelegd, zeker niet voor de Belgische militairen in WO I. Dan maar ander vermaak zoeken om de moedeloosheid te verdrijven. Drinken, kaarten en gokken scoorden hoog. In het Belgische leger probeerden religieuzen en hoger geschoolden de gewone soldaten een passende ontspanning aan te bieden door hen te leren lezen en schrijven.

Met buitenlandse schrijfmeters werden platonische relaties opgebouwd. De clerus bestreed seksueel vertier via kanselredes en – vooral bij de Britten – het organiseren van onschuldig huiselijk vermaak zoals cinema of variété. Talbot House in Poperinge is het bekendste Church House waar minstens een kop thee en een goed gesprek beschikbaar waren. Kranten, tijdschriften en boeken waren de enige gezelschapsdames die men er aantrof. Elke legerleiding was officieel tegen seksueel vertier voor de troepen, al was het maar vanwege het risico op slopende geslachtsziekten. De Franse en Duitse militaire overheden waren wel gedwongen om seksuele ontspanning in goede banen te leiden, bijvoorbeeld door prostituees aan medisch onderzoek te onderwerpen. Besmette vrouwen werden verzorgd en opgesloten tot ze genezen waren. Besmette soldaten werden geadviseerd om zich zo snel mogelijk te laten behandelen. Belangrijk in deze studie is niet de prostitutie an sich, maar vooral de reden waarom in heel Europa zeer veel vrouwen in het oudste beroep ter wereld terecht kwamen tijdens deze oorlog: armoede. Deze andere overlevingsstrijd werd bij de bevrijding hypocriet en rancuneus benaderd, ook door frontsoldaten die er in hun vrije tijd geen problemen mee hadden gehad.
(Harry van Royen)

Piet Boncquet
Lief & leed. Prostitutie in de Eerste Wereldoorlog
Davidsfonds, Leuven 2015
189 blz., € 27,50 ISBN 978 90 5908 609 8

Lees over nog veel meer nieuwe boeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder