Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Levenskus

15 juli 2015 Siebrand Krul

Deze foto, getitelt 'The Kiss of Life', in juli 1967 gemaakt door Rocco Morabito, laat J.D. Thompson, technisch medewerker van een nutsbedrijf zien, die met een mond-op-mond reddingsactie het leven probeert te redden van zijn collega Randall G. Champion. Deze was buiten westen geraakt toen hij de electriciteitsdraad raakte en geëlectrokuteerd werd.

De mannen voerden onderhoudswerk uit toen Champion een laag voltagedraad raakte, bovenaan de mast. Dankzij zijn reddingsharnas viel hij niet helemaal naar beneden, maar bleef bewusteloos hangen. Thompson, die vlak onder hem aan het werk was, greep onmiddellijk in, trok het hoofd van zijn collega naar zich toe en begon met mond-op-mond beademing om hem weer tot leven te wekken. Reanimatie was in die positie natuurlijk uitgesloten, maar hij bleef doorgaan met de beademing van Champion. Op zeker moment voelde hij weer een slappe pols, verloste zichzelf en zijn collega uit het harnas en klom naar beneden, met Champion op zijn schouder. Eenmaal op de grond hielp reanimatie door Thompson en een derde collega het slachtoffer bij bewustzijn komen, voordat een reddingsteam arriveerde.
Niet alleen was dit een opmerkelijke levensreddende actie, Champion leefde nog 35 jaar, voor hij in 2002 stierf, 64 jaar oud. Thompson leeft nog steeds.

Ík was onderweg naar een klus toen ik deze mannen voorbijkwam’, aldus Roco Morabito. Hij maakte acht foto’s van het bijzondere tafereel van technici aan het werk in een electriciteitsmast. Toen hij later terugkeerde om meer foto’s te maken, hoorde hij schreeuwen, ‘ik keek omhoog en zag één van de mannen ondersteboven aan de mast hangen. Oh my God. Ik wist niet, wat te doen. Ik nam deze foto snel. J.D. Thompson rende naar de bewuste mast en klom erin. Ik ging terug naar mijn auto om een telefoon te zoeken om een ambulance te bellen. Toen ik terugkwam, zag ik Thompson mond-op-mond beademing geven aan Champion. Ik wankelde achteruit tot ik tegen een gebouw botste en niet verder kon. Ik maakte nog een foto en hoorde toen Thompson schreeuwen “hij ademt!”‘In 1968 won Morabito de Pulitzer Prize voor deze foto, getitelt ‘The Kiss of Life.’

 

Rocco Morabito met de foto die de Pulitzer Prize won. Het was stom toeval dat Morabito op de plaats van het ongeluk was.

Rocco Morabito met de foto die de Pulitzer Prize won. Het was stom toeval dat Morabito op de plaats van het ongeluk was.

 

Tegenwoordig legt de American Heart Association (AHA) geen nadruk meer op mond-op-mond beademing omdat veel mensen er weerstand tegen hebben het bij een vreemde toe te passen. Nu wordt de nadruk gelegd op reanimatie door drukken op de borstkas, in de hoop dat meer mensen zich geroepen voelen, in te grijpen. Dat was bij de electriciteitsmannen natuurlijk ondoenlijk.

Champion werkte aan lage voltagebedrading, dat is tussen de vijftig en duizend Volt. Werken aan hoge voltage installatie vereist allerlei veiligheidsprocedures omdat fouten daar meestal directe verbranding tot gevolg hebben. Kijk maar eens op YouTube naar mislukte pogingen koper te stelen. De enige kans om bij ongelukken met hoge voltage aan electriciteitsmasten het er levend af te brengen is de mazzel hebben dat het lichaam door de klap naar beneden stort. Ook daarvan zijn akelige YouTube-filmpjes.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder