Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Hollander in Mechelen

15 juli 2015 Siebrand Krul

'Het Hof van Busleyden heet hartelijk welkom in Mechelen, een bruisende stad in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden! Sinds de Nederlandse vorst hier met de scepter zwaait, waait er een frisse wind door onze stad. Ontdek welke gevolgen dit heeft voor de gewone Mechelaar tijdens een boeiende citytrip.' Het museum roept hiermee de sfeer terug van de periode tussen 1815 en 1830, toen België en Nederland één staat waren onder Koning Willem I.

Aan de hand oude tekeningen en schilderijen komt het oude stadscentrum, rijk aan architecturale parels en authentieke ambachtspanden, terug tot leven. Het culturele leven is doordrenkt met katholicisme, maar er zijn ook tekenen van de nieuwste trend uit die tijd: het protestantisme.  Faits divers verscholen in krantenberichten, spotprenten, dagboeken en kronieken illustreren de grote geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in het kleine Mechelen.
Laat je meevoeren langs onze spiksplinternieuwe, snelle steenwegen of zoek een rustig plekje aan het water om de imposante stoomboten voorbij te zien glijden. Verdiep je in de hedendaagse  kunst van toen, die met de komst van ‘den Hollander’ hoge toppen scheert.
En wat is een citytrip zonder foto’s en zonder postkaartje? In de expozaal kunnen bezoekers daarom een kiekje maken voor een typisch Mechels stadsgezicht. Als kers op de taart, kunnen ze op weg naar buiten een echte postkaart naar het thuisfront schrijven en meteen op de bus doen. Zo is de citytrip naar het verleden helemaal compleet.
Het museum Hof van Busleyden heet daarom welkom in Mechelen, de mooiste stad van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.
De tentoonstelling kadert in het project Hollandse Maatjes en loopt nog tot 26 juli 2015.
Hof van Busleyden – Frederik de Merodestraat 65 – 2800 Mechelen


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder