Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

C-mine Genk

15 juli 2015 Siebrand Krul

Een tiental jaren geleden is één van de vervallende mijnsites in Belgisch-Limburg, de mijn Winterslag in Genk, omgebouwd tot een quasi-modern kunstproject, getitelt C-Mine. Hier loopt momenteel een reeks cultuurprojecten, waaronder een labyrint van staal. Opvallend is ook een gele 'belevenislijn', die bezoekers letterlijk leidt langs een parcours met kunst, design en de monumentale industriële architectuur van de voormalige kolenmijn.

De lijn loopt ook door de volkse gezelligheid van de multiculinaire Vennestraat, vlak achter de mijnsite, en door de gerenommeerde architectuur van de authentieke ‘Blomme’ mijntuinwijk. De gele lijn vertrekt aan het Energiegebouw op het C-mine plein en baant dan een weg langs verschillende belevingen op en rond C-mine. Zo passeert de lijn ook tot langs Labyrint, een grote publieke doolhofinstallatie.
In 2005 werd de naam C-mine gelanceerd. Nu, tien jaar later hebben de oude beschermde gebouwen – de badzalen, de lampenzaal, het bureelgebouw, het energiegebouw, het  Magazijngebouw en de paardenstallen – één voor één een creatief-artistieke bestemming gekregen.
Kijk op de site voor de actuele evenementen: www.c-mine.be/
(Foto’s Filip Dujardin)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder