Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Alledaagse exotica

15 juli 2015 Siebrand Krul

Genotsmiddelen die in slechts weinig huishoudens zullen ontbreken: koffie, thee, chocolade. Zo alledaags als kaas en brood, maar in de 17de eeuw waren het exclusieve traktaties voor de allerrijksten. Deze zomer staat het Noordbrabants Museum in het teken van de reis om de wereld die koffie, thee, tabak, chocola en andere exotica uit ‘de Oost’ maakten, richting de Europese koffietafel.

Theedrinken kwam in de Lage Landen pas in het derde kwart van de 17de eeuw in de mode. En dan nog enkel als bijzonder vermaak voor de gegoede klasse. Er werd naar hartenlust gepronkt met uitgebreide luxueuze porseleinen serviezen speciaal gemaakt voor het serveren van koffie, chocolade, of net zo goed: een rokertje, gepresenteerd in fraai gedecoreerde tabakspotten, rubber en suiker. Zowel de rijke verpakkingen als de inhoud waren nog lang geen gemeengoed. Net zoals specerijen was het handel waarvoor wereldzeeën werden afgevaren.
De zomerexpositie in het Noordbrabants Museum richt zich niet zozeer op het historische verhaal van de VOC, maar heeft een cultuur- en kunsthistorische invalshoek. De presentatie brengt daarom een rijkdom aan kunstwerken en kunstnijverheid als meubelstukken, zeldzame koffiekannen en Goudse pijpen bijeen. Er wordt ingegaan op de herkomst en de inburgering van de handelswaren, voor de jongere bezoekers is er een complete zaal ingericht als kruidenierszaak waar de beleving centraal staat.
(Carijn Oomkens)

Het Noordbrabants Museum, Den Bosch
Verwersstraat 41, www.hetnoordbrabantsmuseum.nl
Uit verre streken – Koffie Thee Tabak, tot 13 september

Afbeelding: Theekist met drie theebussen en vier strooilepels, 1780, Dirk van der Goorbergh, Amsterdam. Particuliere collectie. (Foto Noordbrabants Museum)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder