Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Zwartrok weg

01 juli 2015 Siebrand Krul

Tussen de gebouwen van de Saint Louis University stond tot voor kort een standbeeld van missionaris Pieter-Jan De Smet, ‘de grote zwartrok’, die als een 19de-eeuwse Franciscus Xaverius het kruis ophief naar twee indianen. Het werd verwijderd omdat het als een uiting van ‘kolonialisme, imperialisme, racisme en christelijke en blanke suprematie’ werd ervaren. Het krijgt nu een plaats in het museum van de universiteit.

Het Katholiek Documentatie Centrum in Leuven, het MAS in Antwerpen en de provincie Oost-Vlaanderen bereiden een grote tentoonstelling voor in Gent, in 2016, over De Smet. In de aanloop daartoe publiceert G-GESCHIEDENIS in haar septembereditie een uitvoerig artikel over De Smet.
De tentoonstellingsmensen waren op bezoek in St. Louis om ‘Desmetiania’ te bekijken en werden verrast door de standbeeldverwijdering. Het zegt veel over de evoluerende beeldvorming over Pieter-Jan De Smet. Het standbeeld beantwoordt perfect aan de 19de-eeuwse visie op de missie als ‘zieltjeswinnerij’, een visie die tot halfweg de 20ste eeuw bleef bestaan. Intussen staan begrippen als inculturatie en interreligiositeit centraal in het missieonderzoek.
Was Pieter-Jan De Smet een typisch 19de-eeuwse missionaris? Ja en neen. Hij was alleszins een kind van zijn tijd; ook voor hem stond de bekering van de indianen op het voorplan. Maar tegelijkertijd wilde hij hen beschermen tegen de snelle veranderingen die op hen afkwamen en die uiteindelijk hun levenswijze zo goed als vernietigden. Zijn bemiddelende rol op vraag van de Amerikaanse overheid heeft dat niet kunnen tegengaan, enkel misschien even vertraagd of iets minder gewelddadig gemaakt. Na De Smet ging het gedwongen assimilatieproces van de Native Americans heel snel.
Dat genuanceerde beeld wil men brengen in de tentoonstelling die in februari 2016 in het Gentse Caermersklooster opent. Die focust niet alleen op de figuur van De Smet als missionaris, maar ook op zijn veelvoudige relatie met de Native Americans, met wie hij een vertrouwensband opbouwde. Aandacht is er ook voor de traumatische beleving door de indianen van de kennismaking met het christendom, die echter van lieverlee ook een onderdeel is van hun geschiedenis.
(Bron KADOC Leuven; illustratie: omslag Jef Nys-Kapoentjesuitgave)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder