Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vette visserstruien

01 juli 2015 Siebrand Krul

Misschien is het u ontgaan, maar breien is al een poosje een trend. Zelfs allerlei musea hebben het er maar druk mee. Een fraai onderwerp om breien te combineren met stoere ruwheid zijn visserstruien. In Rotterdam wordt op de brei-hype ingespeeld: waar vroeger de zalmafslag was, loopt de tentoonstelling Vette Visserstruien die laat zien hoe het vissersleven het ontwerp van de visserstrui bepaalde en hoe deze trui tot op de dag van vandaag een mode-item is.

Wie heeft onlangs geen nieuwe trui gekocht bij een modeketen, zelf gebreid in het breicafé om de hoek of laten breien door je door de wol geverfde oma, c.q. schoonmoeder? Truien zijn sinds de jaren twintig van de vorige eeuw een onderdeel van het modebeeld en zijn bovendien vaak geïnspireerd op de maritieme wereld. Denk maar aan de Bretonse trui of de kabeltrui. Bovendien maakte de brei-trend de trui afgelopen winter nog populairder.

De mooiste?
Vette Visserstruien toont honderd truien uit heel Nederland met een enorme diversiteit aan decoraties. De visserstruien uit de regio Rotterdam zijn met hun rijke patronen, motieven en details de mooiste, zo vinden ze daar. Daarom krijgen de truien uit Pernis, Charlois, Vlaardingen, Scheveningen en Katwijk een centrale rol. De tentoonstelling is geïnspireerd op het boek van textieldeskundige Stella Ruhe, die op basis van oude foto’s van vissers met hun kenmerkende truien teltekeningen maakt waarmee de truien opnieuw worden gebreid. Met schilderijen en scheepsmodellen van onder andere Mesdag en historische foto’s en filmpjes uit de topcollectie van het Maritiem Museum, doet de tentoonstelling het leven van de vissers uit de doeken.

Ieder stadje een ander…
Vissers waren de eersten die de trui als bovenkleding gingen dragen tijdens hun werk. Niet omdat ze de visserstrui mooi vonden, maar puur om zijn functie. En ondanks het harde en vuile werk met de vette vis wasten zij hem nooit. Vissersplaatsen vormden gesloten gemeenschappen met elk hun eigen unieke patronen in de visserstrui. Deze patronen werden van generatie op generatie doorgegeven in de gemeenschap. Op deze manier kon je altijd herkennen waar de visser vandaan kwam. Uit bijgelovigheid breiden hun vrouwen vaak talismannen in de trui, zoals een godsoog, in de hoop op een behouden vaart voor hun man. De omstandigheden waar de vissers tijdens hun werk mee te maken hadden, bepaalden het ontwerp. Zo is de borstpartij vaak het rijkst versierd met dicht geweven patronen om in de gure kou de de longen te beschermen tegen een longontsteking. Ook de korte mouwen waren handig. Daardoor hoefden de vissers hun mouwen niet op te stropen. De tentoonstelling loopt tot 23 november.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder