Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Van Gogh in het zwarte land

01 juli 2015 Siebrand Krul

Het is bekend dat Vincent van Gogh in de Borinage de poorten van de hel had bereikt. Zijn zelfbeklag na de zoveelste mislukking, zijn zelfkwelling en de verwaarlozing van zijn persoonlijke hygiëne hadden zo’n extreme vormen aangenomen dat hij al snel ‘le fou’ werd genoemd. En nochtans, in die twee jaar, vond hij een nieuwe roeping: de wereld ontroeren met penseel en verf.

Pascal Verbeken gaat op zoek naar de plaatsen die nog herinneren aan de aanwezigheid van de predikant-sociale werker. Veel zijn er niet overgebleven, hoewel een rusteloze ziel als Van Gogh voortdurend verhuisde. Ook zijn correspondentie was in die periode opvallend beperkt omdat hij in ruzie lag met zijn broer Theo.
Zwart is de Borinage niet meer sinds de sluiting van de koolmijnen in de jaren 1960, waar wel grauw, verpauperd, chaotisch en vooral deprimerend. Net zoals zijn collega’s Willy Van Poucke en Guido Fonteyn is Verbeken aangetrokken door de verloedering van een hele streek. In gesprekken met bevoorrechte getuigen zoekt hij tevergeefs naar een verklaring. Enkele malen slaat hij de bal mis. Zo vergelijkt hij de atletische voorstelling van de mijnwerker in de beelden van Meunier met Riefenstahls ‘Triumph des Willens’, de Nazi-propagandafilm. En dat in 1830 mijnwerkers in opstand kwamen tegen een stoomtrein, is evenmin correct. De biopic ’Lust for life’ (1956), deels in de Borinage opgenomen, had zeker een plaats verdiend in deze journalistieke impressie van een streek.
(Luc Minten)

Pascal Verbeken
Duistere wegen. Reis naar Vincent van Gogh in de Borinage
De Bezige Bij, Antwerpen 2015
192 blz., € 19,99 ISBN 978 90 8542 646 2

Lees nog veel meer interessante recensies in de nieuwste G-GESCHIENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder