Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

School van Tervuren

01 juli 2015 Siebrand Krul

Vanaf 1870 was Tervuren, nabij Brussel in Vlaams-Brabant, een artistieke hotspot. De Hertenberg, het hertogelijk kasteel, de holle bospaden en majestueuze dreven vormen er het gedroomde decor voor een nieuwe lichting kunstschilders: de School van Tervuren. Zij hertekenen de Belgische landschapsschilderkunst voorgoed.

Het Zoniënwoud, de prachtige natuur en de pittoreske vergezichten deden landschapsschilders hun atelier verlaten. Met palet en ezel trekken ze de open lucht in. Resoluut kiezen ze voor realisme. Vandaag kan je in Tervuren nog altijd wandelen langs de landmarks waar de schilders ooit hun schildersezel plaatsten.
Hippolyte Boulenger (1837, Doornik – 1874, Brussel) was de spilfiguur en baanbreker van de School van Tervuren. Zijn persoonlijke stemming merk je op zijn doeken. Dreiging, angst en paniek, maar ook vreugde en hartstocht stralen van de schilderijen.
Het Leuvense Museum M organiseert een tentoonstelling over de Plein air van Tervuren met doeken van Boulenger, Lucien Frank, Joseph Coosemans, Isidore Verheyden en Guillaume Vogels.
M – Museum Leuven, Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven, tel. 016 27 29 29,
Illustratie: Lucien Frank. Bloeiende Boomgaard in Groenendaal. (De Vrienden van de School van Tervuren)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder