Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Rijks Postduivendienst

01 juli 2015 Siebrand Krul

Het Nederlandse leger gebruikte tijdens de Eerste Wereldoorlog postduiven. Dat is vooral te danken aan postduivenliefhebber A. Holland, kapitein 7de Regiment Infanterie. In 1892 werd hij overgeplaatst naar de Oranje-Nassaukazerne in Amsterdam en kreeg toestemming een thuishonk voor postduiven in te richten. Kort daarna echter werd het duivenstation overgebracht naar het gebouw Eik en Linde midden in Artis, omdat de duiven de drinkwaterbakken van de kazerne vervuilden.

De duiven werden in Eik en Linde gehuisvest op de bovenste verdieping, voorzien van luchtopeningen, 93 hokken, enkele rennen en een kleine ziekenboeg. Hollands duiven deden het zo goed, dat in 1903 een zelfstandige Rijks Postduivendienst werd opgericht, rechtstreeks onder het Ministerie van Oorlog, met Holland als directeur.
Tijdens de mobilisatie in augustus 1914 moesten de twaalf chefs van de in en rond de Stelling van Amsterdam gevestigde duivenstations zich melden in Artis. Zij kregen ieder 24 postduiven mee met kokertjes, briefjes, zakken duivenbonen en veertig gulden onkostenvergoeding. Toen bleek dat de oorlog aan Nederland voorbij zou gaan, gingen de duiven terug. Mocht echter de nood aan de man komen, dan werden de chefs geacht om na ontvangst van een telegram met het woord ‘Juliana’ en ondertekend door ‘Steva’ een aantal duiven op te halen bij het dichtstbijzijnde spoorwegstation. Daar zou een Rijks Postduivenverzorger, herkenbaar aan een wit postduifembleem op de linker bovenmouw, de duiven afleveren. Een dergelijk telegram is nooit verzonden. Pas op 1 januari 1933 werden de Rijks Postduivendienst en alle duivenstations gesloten. De telegraaf, telefoon en radio had hen overbodig gemaakt. Toen in 1939 de spanningen in Europa opliepen is nog even geaarzeld om de dienst weer in het leven te roepen. Het is er niet meer van gekomen.
In België en Frankrijk zijn tijdens WO I postduiven wel op grote schaal ingezet. Voorzichtig geschat hebben zo’n 100.000 duiven dienst gedaan als koerier. Daarvan heeft 95% zijn boodschap netjes afgeleverd.
(Ben Speet)

Foto: In 1912 oefent het Nederlandse leger rond de stelling van Amsterdam. Officieren kijken losgelaten postduiven na. (Spaarnestad Photo/NA)

Lees het hele artikel en nog veel meer interessants in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder