Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Scheppergod Chnoem

30 juni 2015 Siebrand Krul

Voor € 120.000 heeft het Leidse Rijksmuseum van Oudheden een Oudegyptisch reliëf gekocht met de unieke voorstelling van de scheppergod Chnoem. Hij staat op het punt de wereld te creëren uit een stuk klei, en dat maakt de voorstelling zeldzaam. Doorgaans staat zijn belangrijkste creatie, de mens, reeds op zijn pottenbakkersdraaischijf. Ook het feit dat het reliëf in een museum te zien is, is heel bijzonder.

Meestal zitten reliëfs met Chnoem nog onverbrekelijk vast in de wand van een Egyptische tempel. Het granieten reliëf (32.5 cm hoog) is gemaakt in de 4de eeuw v.Chr. en betekent een belangrijke aanvulling op de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Het beeld is al kort te zien geweest en krijgt in 2016 een prominente plek in de nieuwe Egyptische afdeling.
Chnoem is herkenbaar aan zijn ramskop. De oude Egyptenaren zagen hem als de schepper van de kosmos, en dachten dat hij de jaarlijkse overstromingen van de Nijl veroorzaakte. Het idee van de schepping van de wereld uit klei lag voor de hand; door de overstromingen blijft een laagje vruchtbaar slib op de oevers van de Nijl achter, waaruit het nieuwe leven kan ontstaan.
Het reliëfje sierde ooit de buitenzijde van een naos, een kapel voor een godenbeeld, in het allerheiligste van een Egyptische tempel. De afbeelding van Chnoem maakte oorspronkelijk deel uit van een rij beschermgoden op de gedecoreerde buitenzijde. Voor Chnoem staat een godin met een koeienkop, achter hem is een hand met een stok te zien. Volgens een oude aankoopnota is het stuk afkomstig uit de omgeving van Tell el-Dab?a in de Nijldelta.
Het kunstwerk is pas sinds 1960 bekend, toen het in Alexandrië werd gekocht door een kunsthandelaar. Vervolgens was het in bezit van diverse particuliere verzamelaars.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder