Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Zegelmatrijs van Maximiliaan II

29 mei 2015 Siebrand Krul

De stad Doornik heeft de matrijs van het zegel van Maximiliaan II Emanuel van Beieren, landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden van 1711 tot 1714, aan het Rijksarchief gegeven. De matrijs werd teruggevonden in de collecties van het Musée d'Arts décoratifs van de stad Doornik. Het zegel van Maximiliaan diende om algemene en individuele regeringsmaatregelen te bekrachtigen, zoals verordeningen en benoemingen.

De matrijs heeft een doormeter van 4,5 centimeter en werd in 1711 in Namen vervaardigd door Nicolas De Backer, op vraag van de Raad van State van Maximiliaan Emanuel van Wittelsbach. Deze laatste was van 1711 tot 1714 (aan het einde van de Spaanse successieoorlog en tussen de regeerperioden van Filips V en Karel VI door) landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden. In 1714 werd hij hersteld op de Beierse troon, waarna hij opnieuw als Maximiliaan II Emanuel van Beieren door het leven ging. De heerschappij van Maximiliaan II Emanuel van Beieren was van korte duur en strekte zich uit over Namen, Luxemburg, het oosten van Henegouwen, Diksmuide en Nieuwpoort. Hij had nooit enige zeggenschap over Doornik.
Hoe kwam zijn zegelmatrijs dan terecht in het Musée d’Arts décoratifs van Doornik? Een eenduidig antwoord op deze vraag is er niet. Toen Maximiliaan Emanuel inderhaast terugkeerde naar het hertogdom Beieren verliep de machtsoverdracht nogal chaotisch. De archiefdocumenten uit die periode werden niettemin correct overgedragen aan de Habsburgse rechtsopvolgers van Maximiliaan Emanuel. Tegenwoordig bevinden deze stukken zich in het Algemeen Rijksarchief in Brussel. Andere documenten en voorwerpen, zoals het zegelmatrijs van Maximiliaan Emanuel, geraakten willekeurig verspreid.
Het Algemeen Rijksarchief beheert de op een na grootste verzameling zegelafgietsels ter wereld, online raadpleegbaar. Ook is daar 1,5 kilometer geïnventariseerd archief van de Raad van State van Maximiliaan II Emanuel van Beieren.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder