Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Waterlooskelet is Duits

29 mei 2015 Siebrand Krul

Het lijk dat in 2012 op het slagveld van Waterloo gevonden werd, is van een 23-jarige man uit Duitsland. De Britse historicus Gareth Glover, nijver onderzoeker van de Slag bij Waterloo, beweert dat het waarschijnlijk gaat om het skelet van Friedrich Brandt, een soldaat van het King's German Legion (koninklijke Duitse legioen), een met de Britten gelinkte legereenheid uit Hannover. Dat meldt de krant Sunday Times.

Bij het bijna tweehonderd jaar oude skelet troffen de archeologen in 2012 ook delen van zijn uitrusting aan. Tussen zijn ribben vonden de onderzoekers ook de musketkogel die hem op het slagveld fataal was geworden. Voorts werden bij het lijk Franse en Duitse geldstukken ontdekt, samen met een stuk hout met de initialen F.C.B.
Volgens Gareth Glover waren er slechts drie Duitse soldaten met de initialen F.C.B. De twee anderen komen evenwel niet in aanmerking, omdat ze op een ander deel van het slagveld vochten of pas na de veldslag om het leven kwamen. ‘We kunnen niet met honderd procent zekerheid zeggen dat het om het skelet van Friedrich Brandt gaat. Maar op basis van de huidige informatie, is hij de meest waarschijnlijke kandidaat’, zegt de historicus.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder