Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Waterloo digitaal ontdekken

29 mei 2015 Siebrand Krul

Het National Army Museum in Londen is een van die militaire musea in Groot-Brittannië waar men oog in oog kan staan met relicten uit een of andere Britse militaire campagne in de Lage Landen. Het museum is in dit herdenkingsjaar van Waterloo 1815 vreemd genoeg gesloten voor renovatie en herinrichting. Echter, niet getreurd. Om dat euvel op te lossen, heeft men een puike website in elkaar gestoken om de 200ste verjaardag van de Slag bij Waterloo ruimschoots te herdenken.

Een prima tijdslijn wordt aangevuld met een ruim aanbod aan verdere informatie over verschillende onderwerpen in zes verschillende thema’s. Uiteraard met de veldslag en de soldaten als twee belangrijke onderwerpen, maar ook aan de veldslag en de periode te relateren aspecten uit de samenleving, cultuur en wetenschap worden belicht. Een afzonderlijk thema plaatst Waterloo in de revolutionaire periode 1789-1848.
Een van de objecten is daar een mooie illustratie van: de medailles van soldaat Jean-Henri Thiemann (1785-1845). Deze soldaat uit Hannover van het King’s German Legion vocht in Waterloo, trouwde een Belgisch meisje uit Mons en nam in 1830 deel aan de Belgische secessie. Naast zijn Britse Waterloomedaille kreeg hij later ook het Belgische Croix de Fer voor zijn militaire diensten aan zijn nieuwe vaderland.

Objecten2-wb

 

Een moderne trend is om een tijdsperiode in honderd objecten weer te geven. Een 3D-object kan immers gelinkt worden aan veel meer randinformatie, is een prima kapstok om een ruimere context aan bod te laten komen. Waterloo en de Franse Revolutiejaren van 1789-1815 worden hier zelfs in tweehonderd objecten getoond, ook niet-Britse. Leuk bij een herdenking van een gebeurtenis van tweehonderd jaar geleden. Daarnaast is er informatie over herdenkingsactiviteiten in heel Groot-Brittannië, een getuigenbank en publicaties die door het comité Waterloo 200 werden goedgekeurd. Ook aan computerspelletjes werd gedacht, met leuke insteken.

De 200 objecten en de bijhorende informatie kunnen gespot worden op http://www.nam.ac.uk/waterloo200/.
(Harry van Royen)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder